Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

U ponedjeljak 26. listopada u prostorijama Rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa održana je redovna sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH.

Sjednicu je sazvao i sjednici predsjedao predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski  nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić. Sudjelovali su članovi Upravnog vijeća: generalni vikari bosanskohercegovačkih nad/biskupija, ravnatelji nacionalnog Caritasa BiH i nad/biskupijskih Caritasa.

Nakon molitve i pozdrava pristupilo se prihvaćanju predloženog Dnevnog reda i usvajanju pripremljenog zapisnika prošle redovne sjednice Upravnog vijeća od 21. listopada 2019. godine. Prethodna sjednica, koja je trebala biti svečana sjednica povodom 25. obljetnice Caritasa BiH, trebala se održati početkom svibnja, ali zbog pandemije COVID-19 nije održana.

Na sjednici se raspravljalo o temama koje su u ovom trenutku važne za daljnju izgradnju Caritasa BiH kako bi isti što kvalitetnije ostvario svoje poslanje u karitativnom životu Katoličke Crkve u BiH prema važećim crkvenim i državnim odredbama i zakonima. U središtu konstruktivne rasprave i zaključaka bile su sljedeće teme: godišnji opći, projektni i financijski plan Caritasa BiH za 2021. godinu; vrijeme pandemije COVID-19 s obzirom na karitativni rad Caritasa BiH; aktivnosti oko nekih objekata Caritasa BiH; Nedjelja Caritasa u BiH 2020.: priprema materijala; odnosi Caritas Internationalis i Caritas Europa prema nacionalnim i nad/biskupijskim Caritasima: njihova traženja i očekivanja s obzirom na neke važne teme; pitanje sigurnog zapošljavanja u nacionalnim i nad/biskupijskim Caritasima: ravnatelji i djelatnici; Aktivnosti Caritasa BiH i nad/biskupijskih Caritasa vezano za migrante prisutne u BiH; donacija pape Franje preko Apostolske nuncijature u BiH za migrante/izbjeglice u BiH; Isusovačka služba za izbjeglice (JRS): razmišljanja novog ravnatelja za vrijeme posjete Caritasu BiH; ponovno odgođeno obilježavanje 25. obljetnice Caritasa BiH zbog pandemije COVID-19. Na kraju sjednice dogovoreno je da se sljedeća sjednica održi u utorak 5. svibnja 2021.