Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen-slavlje na obljetnicu formiranja 101. bosanskobrodske brigade

Koraće (IKA)

Povodom spomendana 27. obljetnice formiranja 101. bosanskobrodske brigade HVO, (BBB), prve postrojbe u BiH koja je pružila aktivan otpor tadašnjem neprijatelju, preživjeli branitelji i brojni vjernički puk Bosanske Posavine u molitvi su se u nedjelju 3. ožujka sjetili svojih 426 poginulih i nestalih branitelja te brigade.

U prepunoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini misu zadušnicu predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, derventskoga dekana koncelebrirali su okolni svećenici: Ivan Tolj, fra Ilija Jerković i fra Ivan Ćurić.

U homiliji fra Anto je pohvalio branitelje što osnivajući Bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane nisu namjeravali osnivati borbenu brigadu, nego onu koja će braniti svoja ognjišta, prostore na kojem Hrvati žive stoljećima. Zahvalio im je što čuvaju uspomenu na svoje poginule i nestale borce i brinu za članove njihovih obitelji.

I toga je puta Posavljacima naglasio kako su kao kršćani, koji drže svjetlo ovoga svijeta, pozvani podnositi zlo ovoga svijeta, ali i razminirati i hrabro se boriti protiv zla u sebi i oko sebe.

„Mi, katolici, kršćani, nećemo nikada priznati da je rat sastavnica našega života. Hrvati u BiH nisu osnivali napadačke postrojbe ili brigade, nego su osnivali Hrvatsko vijeće obrane. Mi se branimo i želimo braniti svoja ognjišta. Danas zahvaljujemo svima onima koji su se organizirali u želji da zaštite svoje obitelji i ognjišta“, ustvrdio je fra Anto.

Posvjestivši im da na grbu njihove udruge uz ostalo stoji i znak krunice, upozorio je branitelje da nam se nije više boriti oružjem onoga rata nego duhovnim oružjem te ih pozvao na duhovne vježbe koje će se za sve branitelje Bosanske Posavine ove korizme održavati na Plehanu.

Svjestan koliko je rana ostavio posljednji rat, i s kakvim se sve poteškoćama života suočavaju, poručio je vjernicima da svoje pouzdanje stave u Gospodina i na njega računaju, mole da ih prosvijetli da znaju međusobno razgovarati i u duhu evanđelja rješavati svoje probleme. Aktualizirajući Isusovu evanđeosku poruku kako slijepac slijepca ne može voditi, na kraju je poručio: „Ne dopustite da vas vode slijepci ovoga svijeta koji gaze Boga i hrvatski narod. Razgovarajte, slijepce raskrinkavajte, prokažite ih.

Ne možemo dopustiti da nas slijepci ponovno uvedu u nešto, da nas oni koji su plaćeni srebrnjacima, koji se upinju u Krista i u hrvatski narod, a gaze i Boga i ovaj narod. Ti nas slijepci ne mogu voditi. Razgovarajte s njima, liječite ih, dovedite ih do spoznanja istine da to ne smiju činiti ni uime Božje ni uime našega naroda, sela, ili svoje obitelji. Organizirajte se, čistite sebe i ove prostore od zla. Ne bojte se. Budite hrabri i ponosni. Znajte da vas Bog nikada neće ostaviti“.

Misu je pjevanjem animirala s. Ivanka Darojković iz Slavonskog Broda.

U organizaciji članova udruge dragovoljaca i veterana 101. bosanskobrodske brigade program je u jutarnjim satima počeo paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca po mjesnim grobljima, a na Mezarju u Kolibama Gornjim proučila se fatiha pred duše poginulih branitelja muslimanske vjeroispovijesti. Na gradskom groblju u Bosanskom Brodu kod spomen obilježja poginulim braniteljima vijence i lampione položili su roditelji i rodbina poginulih i nestalih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rate te predstavnici vojnih i civilnih vlasti Bosne i Hercegovine. Uz župnika u Brusnici Juru Babića molitvu je predvodio derventski dekan fra Ivan Marić.

U prigodnim riječima predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BB brigade branitelj Ivo Đogaš naglasio je kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova, koji su u obrani svoje rodne grude bili spremni na najveću žrtvu – svoje živote, kako bi ih oteli zaboravu. Dodao je da je kroz brigadu prošlo 4995 pripadnika, poginulo 426 pripadnika, 1417 stradalo u borbenim djelovanjima i nekoliko nestalih. Posvjestio je kako je to i prilika da sudjeluju na izgradnji BiH i jačanju institucija te za pravo Hrvata da dostojanstveno žive u BiH. Dodao je kako im je želja da to sjećanje bude tradicionalno svake godine te da to prenesu na mlade generacije.

Drugi dio programa nastavljen je u popodnevnim satima u Slavonskom Brodu polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod spomen obilježja poginulih i nestalih branitelja na Gradskom groblju. U programu su sudjelovali brojni branitelji, članovi obitelji i rodbina poginulih, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici vojnih i političkih vlasti BiH na čelu s dopredsjednikom RS Josipom Jerkovićem i ministrom za izbjegla i raseljena lica Davorom Čordašem, te predstavnici društveno-političkih vlasti Slavonskog Broda. I ove su se godine družili za ručkom u Mjesnoj zajednici u Koraću i za večerom u prostorijama udruge u Podvinju.

Ključne riječi:
Koraće obljetnica BBB spomen