Budi dio naše mreže
Izbornik

„Suzvučje različitosti“ u Orašju

Orašje (IKA)

Odbor za međureligijsku suradnju Orašje organizirao je u subotu 9. ožujka u kino dvorani u Orašju koncert „Suzvučje različitosti“.

Uime predsjedavatelja iz Katoličke Crkve, Islamske zajednice i Pravoslavne Crkve, koji čine taj odbor, koncert je otvorio fra Anto Pušeljić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju, dekan Šamačkoga dekanata te član Odbora za međureligijsku suradnju Orašje. Nastupila su dva zbora, bošnjački „Azizija“ Orašje pod ravnanjem Bore Adra i zbor „Fra Nenad Dujić“ s Franjevačke teologije u Sarajevu pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Svojim pjevanjem napose porukama tolerancije, poštovanja i uvažavanja različitosti glazbenici su oduševili publiku među kojima su bili i svećenici posavskih župa.

„Svojim porukama pomirenja, praštanja i ujedinjenosti u različitosti, prvi od petnaest u BiH utemeljenih Odbora za međureligijsku suradnju vodi prema boljoj Bosni i Hercegovini s puno više kulture dijaloga. Ovakva je suradnja moguća. Bitna uloga svake religije jest da nađe načina da rasvijetli put koji čovjeka vodi prema miru s Bogom i s dugim ljudima. Bez takvog mira sva naša postignuća u životu neće nas usrećiti“, kazao je župnik Pušeljić, istaknuvši kako se u BiH zaboravlja da su ljudi, odnosno narod njezino najveće bogatstvo.

Moderator večeri prof. Jozo Jezerčić naglasio je da su posebnu pažnju u Odboru usmjerili na odgoj i obrazovanje mladih. „Ako mladi ne nauče živjeti u dijalogu i toleranciji budućnost nam neće biti bolja od prošlosti. Realizirali smo nekoliko zajedničkih projekata i okupili mlade sve tri vjerske zajednice i učeći jedni od drugih rušili smo predrasude i gradili mozaik povjerenja i uvažavanja“, ustvrdio je prof. Jezerčić.