Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljen patron župe i otvoren misijski mjesec u Banjolučkoj biskupiji

Banja Luka (IKA)

U župi i biskupijskom svetištu Sv. Terezije od Djeteta Isusa u banjolučkom naselju Presnače-Debeljaci u utorak 1. listopada svečanim slavljem proslavljena je svetkovina posvete župne crkve, blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i, po želji pape Franje, otvoren izvanredni misijski mjesec.

Misu je predvodio biskup Franjo Komarica, uz koncelebraciju pomoćnog biskupa Marka Semrena, domaćeg župnika i čuvara svetišta mons. Ivice Božinovića, banjolučkog župnika i dekana preč. Žarka Vladislava Ošapa i petorice svećenika iz banjolučkog dekanata. Uz domaće župljane, prostranu su župnu crkvu ispunili i prognani župljani pristigli iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Švedske te župljani iz okolnih župa kao i grupa redovnica Družbe Milosrdnica sv. Vinka Paulskog te Klanjateljica Krvi Kristove.

Svečanoj misi prethodilo je zajedničko moljenje „misijske krunice“, koju je predmolio i animirao biskup Franjo. Veći broj vjernika je pristupio sakramentu pomirenja te obavio svoju privatnu pobožnost pred kipom i relikvijama sv. Terezije.

Na početku misnog slavlja župnik Božinović je, pozdravljajući sve prisutne, „pristigle iz bliza i iz daleka“ naveo tri glavna povoda slavlja. Biskup Franjo zahvalio je svima na dolasku, posebno onima koji žive izvan presnačke župe. Podsjetio je da su u duhu i molitvi ujedinjeni sa Svetim Ocem i brojnim biskupima, svećenicima i vjernicima diljem svijeta koji danas sudjeluju u molitvenom otvaranju „izvanrednog misijskog mjeseca“. U prigodnoj propovijedi biskup je najprije  govorio o svetoj Zaštitnici župe, a onda o značenju „izvanrednog misijskog mjeseca“! Naglasio je potrebu svijesti, da je svaki član Crkve zadužen da radi na proslavi Božjeg Imena, širenju i izgradnji Kristova kraljevstva posvuda u svijetu te na spasavanju duše – svoje i drugih ljudi, jer je to i zadaća cijele Crkve. Citirao je pojedine odlomke papina pisma, potaknuvši sve da se – „u duhu svoga kršćanskog identiteta i dalje zauzimaju za življeno Evanđelje u svom svakodnevnom životu i životnoj sredini bez obzira u kojem se zvanju i sredini nalazili“. Posebno je zahvalio prognanim župljanima i drugim Banjolučanima koji se istinski trude i u tuđini sačuvati vjeru i vjernost Bogu i Božjim zapovijedima te tako odgajati i svoju djecu i unučad. Potaknuo ih je da tako nastave. Sve nazočne je pozvao da svakodnevno mole za misije i misionare, osobito misijsku Gospinu krunicu: prvu deseticu za Afriku, drugu za Ameriku, treću za Europu, četvrtu za Oceaniju, a petu za Aziju.

Pri kraju misnog slavlja biskup je predvodio zajedničko moljenje svih nazočnih Molitve za Izvanredni misijski mjesec, te molitvu sv. Tereziji za svećenike i misionare, kao i blagoslov za ruže koje su vjernici donijeli sa sobom. Na Kraju mise svi su nazočni pristupili ljubljenju relikvija Svetice, a zatim su druže vrijeme ostali u ugodnom ozračju u dvorištu crkve, ispunjenom ružama.

Večernju je misu predslavio župnik Božinović i obavio blagoslov djece i roditelja. Slavlju blagdana prethodila je trodnevnica, a cijelo slavlje snimala je ekipa RTRS-a.