Budi dio naše mreže
Izbornik

U katedrali u Banjoj Luci slavljena svečana misa na spomendan blaženog Ivana Merza

Banja Luka (IKA)

Na spomendan blaženog Ivana Merza, Banjolučanina, u ponedjeljak 10. svibnja slavljena je svečana koncelebrirana sveta misa u katedrali sv. Bonaventure, u kojoj se časte relikvije ovog blaženika.

Misno slavlje predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali rektor katedrale vlč. Pero Ivan Grgić, župnik blaženikove rodne župe i dekan banjolučki preč. Vladislav Žarko Ošap, mons. Ivica Božinović, župnik i čuvar svetišta sv. Male Terezije u župi Presnače, vlč. Marko Stojčić, ravnatelj KŠC-a „Ivan Merz“ u Banjoj Luci i župnik u župama Šimići i Mahovljani, te vlč. Predrag Ivandić, biskupov tajnik.

Prvi blaženik rodom iz Banjolučke biskupije i s područja Bosne i Hercegovine

Pjevanje su predvodile redovnice iz samostana „Nazaret“. Među nazočnim vjernicima – štovateljima bl. Ivana Merza bili su i djelatnici iz Opće gimnazije KŠC-a „Ivan Merz“, na čelu s direktoricom gimnazije prof. Anđom Tomić.

Katedrala sv. Bonaventure u Banja Luci

Biskup je na početku misnog slavlja prisutne pozvao na zajedničku molitvu zahvaljivanja Bogu za „njegov divni dar“ u osobi Ivana Merza, prvog blaženika rodom iz Banjolučke biskupije i s područja Bosne i Hercegovine. Također i na prosidbenu molitvu za sve članove Banjolučke biskupije, posebno za sve ugrožene na duši i tijelu, te za sve mlade, posebno one u KŠC-u.

U svojoj propovijedi biskup Franjo je podsjetio najprije na nezaboravni, povijesni dan, 22. lipnja 2003., na pohod svetog pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci i „uzdignuće na oltar“ i „unošenje u popis blaženika i svetaca Crkve“ Ivana Merza, najdičnijeg člana Katoličke Crkve s područja Banjolučke biskupije.
Zatim je pojasnio razloge zbog kojih Crkva časti svece i blaženike. Ukratko se osvrnuo na život blaženog Ivana, te citirao riječi svetog pape, kojima je on označio glavne karakteristike ovog blaženika: Uspio je kod ljudi i uspio je kod Boga – te tako zavrijedio da ga Crkva podari svojim članovima „kao svjedoka Kristova i zaštitnika, kao suputnika, kao uzor mladeži i primjer vjernicima laicima“ koji može i treba i današnjem naraštaju biti – slično kao njegovim suvremenicima – program života i djelovanja“.

Žrtva – euharistija – apostolat

Prokomentirao je geslo blaženog Ivana: „Žrtva – euharistija – apostolat“ citirajući nekoliko zapisanih Ivanovih izjava i o žrtvi i o euharistiji i o apostolatu.

Pri kraju svoje propovijedi biskup je nazočne potakao da se „malo ispitaju“ koliko su do sada bili voljni i kadri nasljedovati divan primjer blaženog Ivana Merza i kako često mu se utječu za njegov zagovor.

Po završetku misnog slavlja biskup Franjo predmolio je pred slikom i relikvijama blaženika prigodnu pobožnost u čast blaženiku te predmolio svakodnevnu molitvu Gospi za prestanak pandemije.

Nakon mise svi nazočni zadržali su se u ugodnom druženju u dvorištu kod katedrale.