Budi dio naše mreže
Izbornik

U Međugorju održana duhovna obnova za franjevce Hercegovačke franjevačke provincije

Međugorje (IKA/KTA)

U srijedu 17. svibnja u dvorani sv. Josipa u Majčinu selu Međugorju održana je redovita mjesečna duhovna obnova za franjevce Hercegovačke franjevačke provincije.

Duhovna obnova na kojoj je sudjelovalo 70-ak franjevaca, započela je predavanjem psihoterapeutkinje Maje Jakšić iz Splita koja je sudionicima govorila na temu „Burnout sindroma”, odnosno sindroma izgaranja – sagorijevanja u svom svakodnevnom životu, te u pastoralnom radu. Zatim se nastavila i molitvom Puta svjetla, inačicom Puta križa. Fratri su imali i mogućnosti za pristupanje sakramentu ispovijedi. O samoj duhovnoj obnovi za Radiopostaju Mir Međugorje govorio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

„Braća svaki mjesec imaju na drugom mjestu duhovnu obnovu, evo ovaj mjesec je svibanj i baš je ugodan mjesec za to, duhovna obnova je u Međugorju koju je predvodila jedna izvrsna osoba iz Splita, predavačica psihoterapeut Maja Jakšić. Riječi je bilo o sagorijevanju, o ljudima, o ne samo našoj braći, nego o tome što nas u životu muči, što nam čini da nam život sagori, da se negdje izgubimo, pogubimo, da život postane previše tjeskoban. To su jedna zanimljiva razmišljanja na tu temu koju svi mi dijelimo i mislim da je našoj braći, mlađoj i starijoj to potrebno čuti da bi se mogli nositi sa životom kao takvim. Duhovna obnova, dakle osim predavanja i razgovora, uključuje i Put svjetla, jednu kratku duhovnu obnovu koja je drugačijeg karaktera nego obično i to je baš specifično ovdje za Međugorje i za Majčino selo. To ćemo imati ovdje u dvorani jer je kiša vani pa ne možemo, inače bi bilo u vrtu sv. Franje. Mislim da je to baš specifično i dobro za Međugorje. Svakako bit će prilika i za svetu ispovijed, kao što je to i na svakoj duhovnoj obnovi svakoga mjeseca. Još bih jednom ponovio kako je to važno jer i mi u svom zvanju, u svojim obavezama smo često puta jako rašireni, puno smo u obavezama i potrebno je barem, kao što to i činimo jednom mjesečno stati u toj duhovnosti da se čovjek napuni”, kazao je fra Jozo Grbeš.

O samoj temi predavanja nekoliko riječi s djelatnicima Radiopostaje Mir Međugorje podijelila je predavačica na duhovnoj obnovi Maja Jakšić iz Splita koja je završila teološko-katehetski studij, a u Đakovu i poslijediplomski iz pastorala kriznih situacija. Inače je psihoterapeut, te je završila petogodišnju specijalizaciju iz savjetovanja psihoterapije.

„Tema o kojoj sam jutros redovnicima govorila bilo je izgaranje i zamor suosjećanja. Izgaranje se ne događa samo u poslu, samo u radu, jer svaki oblik predanosti, oduševljenja ili zanos za nekom idejom, djelatnošću ili odnosom može rezultirati izgaranjem. Naglasak u ovom predavanju bio je baš i na pastoralnom izgaranju i na zamoru suosjećanja. Govorila sam o moralnoj ozljedi, odnosno o moralnom sagorijevanju, kao i o emocionalnom radu s kojim se redovnici itekako susreću u svom djelovanju. Pitali smo se i koja je izlazna strategija iz sagorijevanja, pa se medicina i psihologija više bave simptomima, a mi smo tu izlaznu strategiju tražili u osobi Isusa Krista. Ljubav i vjera u medicini i psihologiji nemaju neki značaj, to su varijable koje su nevidljive, nemjerljive. Međutim, mi u vjeri znamo da ljubav i vjera čine čuda i da su upravo ljubav i vjera temeljna snaga i u nadvladavanju naših osobnih poteškoća, a i u pomaganju drugim ljudima”, kazala je Maja Jakšić.