Budi dio naše mreže
Izbornik

Urednik Katoličkog tjednika vlč. Vajdner predvodio misu u župi sv. Josipa u Sarajevu

Sarajevo (IKA)

Jedna od dviju župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji - uz onu u Turbetu - koja je posvećena sv. Josipu Radniku, a smještena je na Palama, proslavila je u petak, 1. svibnja, blagdan svoga zaštitnika. Euharistijsko slavlje tom prigodom predvodio je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika i župnik u Briješću.

Kako donosi nedjelja.ba, u vjernicima dupke ispunjenoj drvenoj crkvi, 15-ak kilometara istočno od Sarajeva, suslavilo je 20-ak svećenika zajedno s domaćinom, paljanskim župnikom vlč. Fabijanom Stanušićem koji je i upravitelj Svećeničkog doma u Sarajevu.

Vlč. Vajdner je u propovijedi govorio o kršćanskom pojmu rada i radnika. Između ostaloga, ukazao je na gorku činjenicu kako je radnik nerijetko sredstvo kojim se služe moćnici kako bi ostvarili svoj interes. U tom kontekstu podsjetio je i na nastanak blagdana sv. Josipa Radnika koja svojevrsni crkveni odgovor na izazove vremena.

Spomenuvši da se u Bosni i Hercegovini od četiri službena državna praznika, samo se jedino Dan rada priznaje na cijelom njezinu teritoriju, iznio je podatke o zaposlenosti.

„Prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj registriranih nezaposlenih (veljača 2019.) iznosio je 430.053. U veljači 2019. broj zaposlenih osoba u BiH bio je 819.410, a od toga 351.830 žena. Prosječna neto plaća u BiH 895 KM“, naveo je Vajdner te istaknuo da je u kršćanskom smislu „rad stavljen u službu spasenja – odatle je i sv. Josip zaštitnik radnika, a ne recimo sv. Pavao“.

Zaključno je potaknuo nazočne da mole zagovor Sv. Josipa kako bi osobno znali vrjednovati rad – ni omalovažavati ni obožavati, nego se stavljati u službu Božjega plana s čovjekom.

Liturgijsko pjevanje animirao je katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a u Misi je sudjelovala i bogoslovska zajednica iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Spomenimo da je mala katolička zajednica na Palama dignuta na razinu župe 1928. Godine 1959., imala je 120 župljana, a 1991. taj je broj iznosio 395. Danas ovu vjerničku zajednicu čini 50-ak duša. Župa Pale ostala je u povijesti upamćena kao prva postaja križnoga puta časnih sestara Kćeri Božje ljubavi, danas poznatih kao Drinske mučenice te kao „zračna banja“ i izletište sarajevskih svećenika i redovnica/ika.

Ključne riječi:
blagdan sv. Josipa Josip Vajdner