Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvođenje u službu novog vrhbosanskog kanonika preč. Marka Zubaka

Sarajevo (IKA)

Novoimenovani kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog i fojnički arhiđakon preč. Marko Zubak svečano će biti uveden u službu u utorak 14. veljače tijekom mise u sarajevskoj katedrali Srca Isusova s početkom 18 sati, izvijestili su iz Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.

Euharistijsko slavlje predslavit će vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić uz sudjelovanje ostalih kanonika, a sam obred uvođenja u kanoničku službu predviđa Ispovijest vjere Zakletvu vjernosti koje će izreći preč. Zubak. Nakon toga će mu nadbiskup Vukšić predati mozetu i kanonički križ.

Preč. Zubak je aktualni ravnatelj KŠC-a Sv. Franjo u Tuzli i župnik na Husinu. Na ovu službu imenovan je početkom siječnja 2023. Rođen je 1969. u Kulini, kod Dervente u Bosanskoj Posavini.

Tijekom svoga svećeništva obnašao je različite službe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Tako je bio župni vikar u župi Crkvica u Zenici, voditelj izdavačke djelatnosti u Nadbiskupskom ordinarijatu i urednik Vrhbosne, privremeni upravitelj župe Deževice, župnik u Bijelom Brdu i upravitelj župe Kulina, vicerektor, a zatim i duhovnik sjemeništaraca u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, župnik u Bijeljini, upravitelj župe Par Selo.

Uz to je bio član vijeća Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije, uredničkog vijeća Katoličkog tjednika, nadzornog odbora Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije te članom Ekonomskog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije, izvijestili su iz Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.