Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvodni pozdrav nadbiskupa Vukšića na početku 84. zasjedanja BK BiH

Banja Luka (IKA/KTA)

Na početku 84. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u srijedu 13. srpnja 2022. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić uputio je uvodni pozdrav koji prenosimo u cijelosti.

Poštovana braćo biskupi!

Sve vas članove Biskupske konferencije i drage goste, delegate svojih biskupskih konferencija, srdačno pozdravljam na početku našega 84. redovitoga zasjedanja. Pozdrav i zahvala ponajprije ide našim domaćinima, biskupu Franji i pomoćnom biskupu Marku, i svim njihovim suradnicima za gostoljubivost i sve usluge koje će nam učiniti da bi se ovo zasjedanje odvijalo i bilo na uspješan način privedeno kraju. I naravno, na osobit način već danas u ime svih nas, dragi brate i biskupe Franjo, čestitam ti zlatni svećenički jubilej koji ćeš, i mi zajedno s tobom, svečano obilježiti i proslaviti na svetkovinu svetoga Bonaventure, nebeskoga zaštitnika Banjolučke biskupije i svih njezinih vjernika, svećenika, redovnika i redovnica. I neka, po zagovoru ovoga sveca, u skladu sa značenjem njegova lijepog imena, dragi Bog po svom blagoslovu i po doprinosu dobrih ljudi, učini da budućnost ove Biskupije bude dobra, da to bude „bona ventura“, bolja negoli je bila njezina prošlost.

Pozdravljam srdačno i mons. Petra, biskupa iz Mostara i dopredsjednika naše Biskupske konferencije, kao i mons. Aldu Cavalli-a, apostolskoga vizitatora za župu Međugorje. Sutra će nam se pridružiti i mons. Amaury Medina Blanco, otpravnik poslova Apostolske nuncijature, kojemu već sada izražavam dobrodošlicu.

Vrlo nam je drago što ste danas s nama i vi delegati susjednih Biskupskih konferencija. Vaša prisutnost, osim što je pokazatelj dobrih odnosa među našim konferencijama, također je izraz onoga što se u službi i poslanju svakoga biskupa, a na neki način i svake Biskupske konferencije, naziva sollicitudo omnium ecclesiarum (briga za sve Crkve). U tom smislu naša dobrodošlica i pozdrav ide tebi dragi varaždinski biskupe Bože, koji si delegat Hrvatske biskupske konferencije. A jednako tako srdačno se radujemo i Francu Šuštaru, pomoćnom biskupu iz Ljubljane, koji je delegat Slovenske biskupske konferencije. I hvala vam za vaše prijateljstvo i brigu.

Za vrijeme ovoga redovitog 84. plenarnog zasjedanja razmotrit ćemo i osvrnuti se na provedu zaključaka što smo ih donijeli na našem prošlom zasjedanju koje je održano u Mostaru. I kao što je već godinama ustaljeno da se to čini na ljetnom zasjedanju u ove Biskupske konferencije Banjoj Luci, saslušat ćemo i razmotriti izviješća o djelovanju Caritasa BiH kroz proteklih godinu dana.

Kao biskupi zahvalni smo svima koji su doprinijeli da vrlo lijepo zaživi program i održavanje zajedničke pastoralne godine za đakone iz svih naših biskupija i franjevačkih provincija, a ovog puta ćemo saslušati informacije o onomu što je učinjeno i razmotriti prijedloge za poboljšanje ovoga vrlo važnoga posla.

Jedan od najvažnijih pastoralnih pothvata na razini cijele Katoličke Crkve u ovo vrijeme je najavljeno održavanje Šesnaeste redovne opće skupštine sinode biskupa, koja bi trebala biti održana u listopadu 2023. godine. A u svezi s tim najavljenim događajem, bila je obveza svake biskupije u svijetu, pa tako i naših biskupija, obaviti propitivanja na svom području te do određenoga datuma svoj sažeti izvještaj dostaviti Biskupskoj konferenciji koja potom, i na osnovu tih izvještaja iz pojedinih biskupija, ima zadaću prirediti svoje izviješće i prijedloge za Tajništvu Sinode biskupa u Rimu. U tom smislu, naše biskupije su već dostavile svoja izvješća pa koristim prigodu zahvaliti svima za pravovremenost, a na ovom zasjedanju provjerit ćemo je li sve spremno za početak priprave zajedničkog izviješća koje i naša Biskupska konferencija uskoro treba poslati spomenutom Tajništvu Sinode biskupa.

I na kraju, dok je demokratski svijet ujedinjen u djelovanju i molitvama da prestane rat u Ukrajini, predlažem da se, posebice ovih dana kad zasjedamo u Banjoj Luci, u čijem središtu postoji župna zajednica Ukrajinaca a i u njezinoj okolici još njih nekoliko, pridružimo svojim molitvama za mir u toj zemlji, kao i za trajan mir, dijalog, slogu i razboritost u Bosni Hercegovini, naspram svakog oblika nemira i nereda. Po zagovoru svetoga Jozafata i svetoga Bonaventure.

Don Tomo Vukšić,
predsjednik BK BiH