Budi dio naše mreže
Izbornik

Visoka delegacija Caritasa Italije završila svoj posjet BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

U višednevnom posjetu Caritasu u Bosni i Hercegovini, od nedjelje 16. do srijede 18. svibnja, boravila je visoka delegacije nacionalnog Caritasa Italije, novoimenovani ravnatelj don Marco Pagniello i njegova suradnica Laura Stopponi. Delegacija Caritasa Italije predstavila je viziju svoje karitativne prisutnosti u BiH nad/biskupima, predstavnicima Caritasa u BiH, posebice preko novog projekta Ministarstva inozemnih poslova Italije pod nazivom "BRAT".

Preko Regionalnog predstavništva Caritasa Italije, sa sjedištem u Sarajevu, u zgradi Caritasa BiH, novoimenovani ravnatelj želio se uvjeriti u sve aktivnosti i projekte koje provodi Caritas Italije na razni Bosne i Hercegovine. Cjelokupni program boravka pripremio je predstavnik talijanskog Caritasa u BiH Daniele Bombardi u dogovoru s predstavnicima Caritasa i pojedincima koji surađuju s Caritasom Italije, piše caritas.ba.

Tijekom boravka u BiH ova delegacija posjetila je i vrhbosanskog nadbiskupa metropolitu mons. Tomu Vukšić, banjolučkog biskupa mons. Franju Komaricu te Apostolsku nuncijaturu u BiH. Nad/biskupi su izrekli zahvalu za dosadašnju karitativnu prisutnost Caritasa Italije u BiH i u svim nad/biskupijama kroz razne projekte pomoći ljudima u nevolji.

Najviše prostora tijekom posjeta bilo je posvećeno nacionalnom Caritasu BiH. Prvog dana upriličeno je karitativno druženje s djelatnicima Caritasa BiH u Caritasovoj kući na Obojku kod Fojnice. Ovaj prvi susret bio je prilika za izricanje dobrodošlice, zahvale za minulo vrijeme kvalitetnog i odgovornog djelovanja Caritasa Italije, kroz razne projekte na bh. prostoru, ali i predstavljanja planova daljnje karitativne prisutnosti Caritasa Italije preko Regionalnog ureda u Sarajevu.

U Središnjici Caritasa BiH održan je zajednički sastanak uz razgovor o cjelokupnoj strategiji, aktualnim projektima i o zajedničkom djelovanju dvaju nacionalnih Caritasa uz potpisivanje važnog dokumenta Memoranduma o razumijevanju i suradnji između Caritasa BiH i Caritasa Italije. Predstavljeni su planovi Caritasa Italije, ali i potrebe Caritasa u BiH. Posebna tema bio je novi projekt Ministarstva inozemnih poslova Italije pod nazivom BRAT (Balkan route accoglienza in transito) uz blagoslov ureda projekta, a čiji je potpisnik Caritas BiH uz nezamjenjivu ulogu Caritasa Italije i njihova Regionalnog ureda u Sarajevu. Predstavnicima Caritasa Italije uručeni su prigodni darovi zahvale za 25. obljetnicu Caritasa BiH, koji nisu predani ranije zbog protupandemijskih mjera.

Upriličen je susret sa šeficom IOM (International Organization for Migration) u BiH Laurom Lungarotti, a nakon toga obilazak Veleposlanstva Italije u BiH i susret s veleposlanikom Marcom Di Ruzza. Delegacija predvođena voditeljicom projekta za migrante Caritasa BiH Dijanom Muzička, obišla je migrantski kamp Ušivak kod Sarajeva. Uslijedio je obilazak Sarajeva te posjet Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. i susret s njihovim ravnateljem vlč. Šimom Maršićem i suradnicima.

Posjetili su i Udrugu Muzeja ratnog djetinjstva, Udruženje ProReha, Zadrugu Greens iz Vogošće i zaštićenu kuću Sumero u pratnji djelatnika Caritasa BiH Zlatka Malića i Miroslava Valente, a u svezi s projektima Societies i ELB-u.

U Banjoj Luci su posjetili projekte koje podržava Caritas Italije: ravnateljstvo Caritasa, projekt za migrante i razgovor s Nikicom Prskalo i koordinatoricom projekta za župne Caritase Ivom Samardžić, Socijalno-edukacijski centar, Dom za stare osobe i Dječji vrtić. Delegacija je obišla trapistički samostan Marija Zvijezda, zatim Zemljoradničke zadruge Livač i siranu, u pratnji voditelja Draženka Budimira.