Budi dio naše mreže
Izbornik

XXII. redovnički dan u BiH

Banja Luka (IKA/KTA)

XXII. redovnički dan u BiH održan je u subotu 24. kolovoza u franjevačkom samostanu na Petrićevcu u Banjoj Luci o temi „Redovnici i redovnice u misijskom poslanju" u organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH).

Nakon okupljanja sudionika, njih oko dvije stotine, program je počeo molitvom koju je predvodio moderator susreta don Milan Ivančević, SDB, ravnatelj KŠC-a Don Bosco u Žepču, i pozdravnim govorima. Prvi je govor uputio predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Miljenko Šteko, potom banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, delegat Biskupske konferencije BiH, i na kraju kao domaćin susreta gvardijan samostana na Petrićevcu fra Domagoj Šimić.

U prvom dijelu susreta predavanje „Redovnici i redovnice u misijskom poslanju” održao je apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, i sam redovnik palotinac. Predavanje je mons. Hoser održao na francuskom jeziku, a prevodio je fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Osvrnuvši se na svoje misijsko poslanje na afričkom kontinentu, podijelio je s redovnicima i redovnicama svoje iskustvo i na taj način ih nastojao ohrabriti. Istaknuvši individualnost i originalnost svačije osobnosti u vremenu i prostoru, naglasio je važnost prepoznavanja i ispunjenja vlastitoga poslanja. Tu činjenicu potkrijepio je i navođenjem brojnih starozavjetnih i novozavjetnih, proročkih i apostolskih zvanja koji u sebi kriju neponovljivost. Uzevši primjer Navještenja Gospodinova Blaženoj Djevici Mariji, pokazao je da je inicijator poziva uvijek Bog, a u trenutku našega pristajanja na njega, postupno se otkriva i naša životna misija.

Otkrivanje misijskog poslanja svakog redovnika uključuje tri točke: Božji poziv, naš odaziv i potvrdu autentičnosti poziva unutar redovničke zajednice, te promišljanje o trenutku u kojem smo izrekli Gospodinu svoj Evo me! Posljednja točka je od iznimne važnosti za svakog redovnika i redovnicu jer je ona početak ostvarivanja njezinoga misijskog poslanja. Postupnost u njegovom otkrivanju počiva na dinamici psiho-socijalnog rasta i sazrijevanja svake osobe u kome izuzetnu važnost ima i osobna duhovnost jer je naš vanjski izgled ikona, ogledalo unutarnje stvarnosti. Predavač je istaknuo primjer Blažene Djevice Marije kao privlačan lik nasljedovanja i življenja evanđeoskih vrednota, vjere, poniznosti i poslušnosti u svom misijskom poslanju.

Uslijedila je rasprava, a potom i prigoda za sakrament pomirenja. Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi predvodio je biskup Semren uz koncelebraciju apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Luigija Pezzuta, nadbiskupa Hosera, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, te još 20-ak svećenika.

U propovijedi biskup Semren naglasio je da je smisao redovništva u misionarenju, te da je neizostavan aspekt svakog redovništva i misionarstvo. Nadalje, citirajući papu Franju u kontekstu spomenute teme, istaknuo je da su zajednice aktivnog života dobrovoljci za naviještanje evanđelja, te da bi misijski redovnički poziv trebao biti u službi evanđelja.

Misu su sviranjem i pjevanjem animirali bogoslovi franjevačke teologije iz Sarajeva – zbor „Fra Nenad Dujić” – pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Nakon zajedničkoga ručka upriličen je posjet katedrali i trapističkom samostanu Marija Zvijezda, dok se u prostorijama samostana istodobno održala skupština KVRPP BiH. Tom prigodom za novog predsjednika izabran je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Susret je moderirao ravnatelj KŠC-a „Don Bosco“ u Žepču don Milan Ivančević, SDB. Redovnički dan koji je okupio redovnike i redovnice različitih družbi i kongregacija iz BiH, a kojemu je ove godine domaćin bio franjevački samostan na Petrićevcu, završio je u bratsko-sestarskom ozračju.