Budi dio naše mreže
Izbornik

Zenica: Prezentacija Caritasa BiH o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom

Zenica (IKA/KTA)

Zahvaljujući potpori Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Caritas BiH s fondovima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH i u RS organizirao je 21. listopada u Zenici javnu prezentaciju o mogućnostima zapošljavanja osobama s invaliditetom.

Prezentacija je organizirana s ciljem informiranja osoba s invaliditetom i javnosti o pravu na rad i zapošljavanje u skladu s 27. člankom Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu osoba s invaliditetom.

Na prezentaciji su sudjelovali članovi lokalnih organizacija osoba s invaliditetom kao i predstavnici drugih organizacija civilnog društva. Sudionicima se uime Caritasa BiH obratio Zlatko Malić  koji je predstavio opće informacije o projektu te prepreke i mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom. U drugom dijelu prezentacije predstavnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Sabina Zubčević govorila je o Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju kao i o aktivnostima Fonda. Od 2011. godine na području Federacije BiH određenu vrstu poticaja za zapošljavanje je dobilo više od 4500 osoba s invaliditetom. Poticaje je moguće ostvariti kroz različite lotove, od povrata doprinosa, poticaja za prvo zapošljavanje ili samozapošljavanje, profesionalnu rehabilitaciju i druge vidove pomoći.

Zahvaljujući djelovanju Fondova u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj evidentan je povećan broj zaposlenih osoba s invaliditetom u odnosu na prethodne godine. Međutim i dalje su prisutne brojne prepreke među kojima se ističu pasivnost osoba s invaliditetom, nedovoljna informiranost poslodavaca i stigma u društvu. S prezentacija se poručuje: “Osobe s invaliditetom imaju pravo na rad i zapošljavanje, ZAPOSLIOSI!”

Javne prezentacije će se održati u ukupno 20 mjesta u Bosni i Hercegovini, no zbog trenutačne epidemiološke situacije odgođene su do daljnjeg.

Projekt PRO PWDs – Promocija prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. U sklopu projekta previđene su javne prezentacije, okrugli stolovi, obuke za mlade osobe s invaliditetom, internet kampanja i sajam zapošljavanja koji će se organizirati sredinom 2021. godine.