Budi dio naše mreže
Izbornik

10. opća skupština Svjetske konferencije religije za mir

Lindau (IKA)

U Lindau na Bodenskom jezeru od 20. do 23. kolovoza održava se 10. opća skupština Svjetske konferencije religije za mir (World Conference Religion for Peace, WCRP), prvi puta u Njemačkoj. Očekuje se 900 predstavnika različitih religija a skup će otvoriti njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Među sudionicima su i predsjednik Njemačke BK kardinal Reinhard Marx, predsjednik Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj Heinrich Bedford-Strohm, a dolazak je potvrdio i počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. Iz Južnoafričke Republike dolazi Ela Gandhi, unuka Mahatme Gandhija, Iz Indije voditeljica Hinduističkoga mirovnoga centra Kezevino Aram, iz Japana voditeljica neobudističkoga pokreta Kosho Niwano.

U Lindau se očekuje i nigerijski kardinal John Onaiyekan koji je u razgovoru za agenciju KNA izjavio izdvojio teme trajne krize u Srednjoafričkoj Republici, kao i razvoj stanja u sjevernoj Africi ili Sudanu. Nada se da će biti i riječi o Mjanmaru i uvjetima u kojima živi gotovo milijun Rohindža u izbjegličkim kampovima u susjednom Bangladešu.

Geslo susreta na Bodenskom jezeru je „Brinuti za vlastitu budućnost – promicati opće dobro za sve“. Pritom će opća skupština ujedno biti i izborna jer će generalni tajnik WCRP-a William F. Vendley dati ostavku na službu koju je obavljao 25 godina. Najavljena je i konkretna inicijativa protiv seksualnog nasilja nad ženama te poticaj na zaštitu svetih mjesta. U ponedjeljak 19. kolovoza održani su predsusreti mladih i žena.

WCRP nazočan je u oko stotinu zemalja svijeta, sjedište mu je u New Yorku. Opće skupštine održavaju se svakih pet do sedam godina s ciljem promicanja mira kroz međureligijski dijalog. Od godine 1973. kao nevladina organizacija djeluje pri Ujedinjenim narodima zauzimajući se na područjima smanjenja sukoba, socijalne pomoći, gospodarskoga razvoja i ekologije. Surađivali su u pomoći nakon prirodnih katastrofa u Haitiju, Nepalu, i Japanu, te mirovnom posredovanju na područjima sukoba kao što su BiH, Kosovo, Sijera Leone, Liberija, Šri Lanka i Sirija, prenosi Vatican News.

 

 

Ključne riječi:
lindau wcrp