Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Brazilske biskupske konferencije osudio pokušaj zaposjedanja katedrale u Braziliji

Brazilija (IKA)

Predsjednik Brazilske biskupske konferencije Walmor Oliveira de Azevedo, nadbiskup Belo Horizontea osudio je 17. lipnja u priopćenju „bijedan pokušaj zaposjedanja“ katedrale u Braziliji, prenijela je agencija SIR.

Dio militanata ekstremističke skupine „300 do Brasil“ koja podupire brazilskoga predsjednika Jaira Messiasa Bolsonara, pokušao je zaposjesti 16. lipnja katedralu Gospe od Aparecide u glavnom gradu Brazila, a uputio je i prijetnje pomoćnom biskupu Marconyju Viníciusu Ferreiri.

Prema izvještaju nadbiskupije Brazilija prosvjednicima, koji su nedavno pokušali provaliti i u obližnji Kongres, zabranjen je pristup području katedrale i ulazak u nju, kako bi se zaštitio objekt i zajamčilo poštivanje svetosti mjesta.

Za predsjednika Brazilske biskupske konferencije crkve su mjesta posvećena tišini, molitvi, i služenju najsiromašnijima, i nisu u službi politike. „Naša bezuvjetna podrška i naša solidarnost s Marconyjem Viníciusom Ferreirom“, napisao je te dodao kako su prijetnje biskupu „naštetile Crkvi u cijelom Brazilu“.

Nadbiskup je, također, skrenuo pozornost na rastuće nasilje povezano s napredovanjem ekstremista u Brazilu. Zatražio je hitnu i učinkovitu intervenciju vlasti kako bi se osigurao mir. „Ove skupine ne mogu nastaviti nagrđivati brazilsku demokraciju napadima na institucije, religiju i one koji ne dijele njihov svjetonazor, ustvrdio je te dodao kako je život u različitosti temeljni uvjet civilizacije“, prenijela je agencija SIR.