Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskupi osudili odluku o ponovnim pogubljenjima 

Washington (IKA)

U priopćenju Biskupske konferencije SAD-a ističe se velika zabrinutost odlukom Kongresa o ponovnom izvršavanju smrtne kazne te zakazanim smaknućima petorice osuđenika u sljedećih šest mjeseci, koje je 26. srpnja najavio državni odvjetnik William Barr.

Prošlo je 16 godina otkako je u SAD-u izvršena smrtna kazna. Više od dva desetljeća poštovalo se neslužbeni moratorij koji je na nacionalnoj razini smanjio broj smaknuća za 85 posto godišnje, a sada je državni odvjetnik Barr najavio pet pogubljenja smrtonosnom injekcijom u sljedećih šest mjeseci, obrazlažući to „dužnošću prema  žrtvama i njihovim obiteljima“. Predsjednik Vijeća Biskupske konferencije SAD-a za pravdu i ljudski razvoj floridski biskup Frank Dewane u odgovoru na Barrovu najavu istaknuo je veliku zabrinutost  i pozvao Trumpovu administraciju da ponovno razmotri to pitanje, prenosi Vatican News.

U biskupskom pismu nadalje se ističe da je papa Franjo godine 2015., kao i njegovi predšasnici, pozvao na globalno ukidanje smrtne kazne, poručujući da pravedna i nužna kazna nikada ne smije isključiti dimenziju nade i rehabilitaciju kao cilj. U kolovozu prošle godine papa Franjo odobrio je promjenu članka 2267 Katekizma Katoličke Crkve o smrtnoj kazni, proglašavajući smrtnu kaznu „nedopustivom, jer ugrožava nepovredivost i dostojanstvo osobe”.  Godine 2005. BK SAD uputila je pismo javnosti pod naslovom „Kultura života i kazna smrti“ u kojem ponavlja stajalište papa i Katekizma. U svjetlu tih čvrstih stajališta biskup Dewane istaknuo je da je vrlo zabrinut najavom Ministarstva pravosuđa koje će nakon tolikih godina ponovno pribjeći smrtnoj kazni kao načinu kažnjavanja i pozvao vlasti da „u svjetlu Božje ljubavi koja je jača od smrti” odustanu od namjeravanih pogubljenja.

Prema podacima Amnesty Internationala, 170 zemalja u svijetu napustilo je, bilo zakonski bilo u praksi, izvršavanje smrtne kazne a papa Franjo nastavlja pozivati mjesne Crkve da se odlučno bore za njezino ukidanje u cijelom svijetu.

Ključne riječi:
barr SAD smrtna kazna