Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki predsjednik Donald Trump pozvao guvernere saveznih država da odmah otvore crkve vjernicima

Washington (IKA)

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump na susretu s novinarima u petak 22. svibnja pozvao je guvernere saveznih država da odmah, već ovoga vikenda, otvore vrata crkava, sinagoga i džamija vjernicima za održavanje vjerskih obreda, prenosi Catholic News Agency (CNA).

Američki šef države istaknuo je da će, nakon višednevnih razgovora i dogovora, američki centri za kontrolu širenja zaraze (CDC) prema njegovom nalogu izdati smjernice crkvama o ponovnom otvaranju.

Podsjetimo, SAD su najpogođenija država koronavirusom na svijetu s gotovo 95.000 umrlih od ove bolesti i s više od 1.5 milijun zaraženih, te su, kao u većini država, crkveni objekti uslijed pandemije koronavirusa bili zatvoreni za vjerske obrede s narodom, a ponegdje su bile omogućene samo privatne pojedinačne molitve vjernika pod posebnim sigurnosnim uvjetima.

“Guverneri iz Demokratske stranke ne postupaju s poštovanjem prema crkvama koje ja želim što prije otvoriti. Vrlo brzo ćemo zauzeti čvrsto stajalište prema tome. Crkve su jako važne i zbog psihičkog stanja u našoj zemlji u ovim vremenima”, napomenuo je američki predsjednik Donald Trump i dodao da je “divno sjediti kod kuće i putem računala pratiti misu, ali to nikad neće biti isto kao biti u crkvi sa svojim prijateljima”.

Predsjednik Trump je u svome obraćanju novinarima, crkve, sinagoge i džamije proglasio “nužnim djelatnostima”, što znači da mogu biti otvoreni za narod tijekom pandemije, prenosi u petak 22. svibnja Catholic News Agency (CNA).