Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel iz Vatikana za solidarnost u prikupljanju Kolekte za Svetu Zemlju

Vatikan (IKA)

Prefekt Kongregacije za Istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri uputio je u četvrtak 11. ožujka apel za prikupljanje Kolekte za Svetu Zemlju koja se prikuplja na Veliki petak, objavilo je Bitno.

Opstanak kršćana u Svetoj zemlji uvelike ovisi o financijskoj pomoći koja će se na Veliki petak prikupljati u crkvama diljem svijeta, ključna je poruka apela kardinala Sandrija.

U pismu koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice kardinal Sandri ističe da je izazovnu situaciju malobrojnim kršćanima u Svetoj zemlji i na Bliskom istoku, dodatno otežala pandemija koronavirusne bolesti zbog koje su mnogi morali ugasiti svoje poslove, najčešće povezane s turizmom i hodočasnicima. Mnogi stoga razmišljaju o napuštanju Svete Zemlje, istaknuo je kardinal, pozvavši katolike na solidarnost s kršćanima koji žive na tom području.

„Bila je ovo godina prepuna izazova, tako i za sveti grad Jeruzalem, za Svetu zemlju i malu kršćansku zajednicu koja živi na Bliskom istoku i želi biti sol, svjetlo i kvasac Evanđelja. U 2020. godini kršćani u tim zemljama bili su izolirani zbog čega su se još više osjećali udaljenima i odvojenima od svoje braće diljem svijeta. Zbog manjka hodočasnika izgubili su poslove što im je posljedično otežalo priliku za dostojanstveni život i privređivanje za njihove obitelji i djecu. U mnogim su zemljama stalni ratovi i sankcije pojačali efekte pandemije, napisao je Sandri.

Pandemija je također otežala prošlogodišnje prikupljanje Kolekte za Svetu Zemlju koja je s Velikog petka prebačena na 13. rujna 2020. Uz to, navodi kardinal Sandri, dodatne poteškoće onemogućile su podjelu ekonomske pomoći u mnogim zemljama.

Neka ovogodišnja Kolekta za Svetu Zemlju bude prilika svima nama da ne ignoriramo tešku situaciju naših braće i sestara na svetim mjestima, već da im olakšamo terete. Ako ova mala gesta solidarnosti i dijeljenja (…) ne uspije, mnogima od njih bit će još teže oduprijeti se iskušenju da napuste svoje zemlje, pomoć župama u pastoralu i obrazovanju bit će još kompliciranija, a održavanje socijalne posvećenosti prema siromašnima i onima u patnju bit će zahtjevnije“, prenijelo je Bitno.