Budi dio naše mreže
Izbornik

Australski redovnik dobitnik prestižne nagrade za očuvanje jezika Aboridžina

Sydney (IKA)

Australska biskupska konferencija priopćila je 27. srpnja da je brat Steve Morelli dobitnik najvažnijega australskoga priznanja „Patji-Dawes" - za učenje drugih jezika osim engleskoga.

U priopćenju Australske BK ističe se da je očuvanje i promicanje jezika starosjedilačkoga stanovništva Australije uvijek bilo u središtu crkvenoga zauzimanja. Brat Morelli (76), član Družbe kršćanske braće u Australiji, na zamolbu mjesnih Aboridžina tri posljednja desetljeća radio je na rječniku njihova jezika. Usto je predavao jezik područja Gumbaynggirr. Zahvaljujući na visokom priznanju, brat Morelli istaknuo je kako mu je bila najveća čast surađivati sa starijim osobama i mjesnim Aboridžinima koji se vrlo ponose svojom baštinom.

Nagrada „Patji-Dawes“ dodjeljuje se stručnjacima koji na australskom području postižu visoka dostignuća u poučavanju jezika, na školama, sveučilištima ili jezičnim centrima. Ovogodišnje priznanje „Patji-Dawes“ dodjeljuje se u godini koju je Generalna skupština UN-a proglasila Međunarodnom godinom domorodačkih jezika da bi posvijestila odlučujuću ulogu jezika u ljudskoj svakodnevici. U Australiji se od izvornih 250 jezika Aboridžina još govori samo 120, a i od toga ih je 90 posto u opasnosti od nestajanja, prenosi Vatican News.