Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrijski biskupi na Tijelovo pozvali na veće zajedništvo

Beč/Salzburg/Klagenfurt (IKA)

Austrijski biskupi su u prigodi proslave svetkovine Tijelova pozvali na veće zajedništvo u društvu i na bratski odnos mimo granica svjetonazora, podrijetla i vjeroispovijesti, objavio je u četvrtak 30. svibnja Kathpress.

Svetkovina na koju Katolička crkva u procesijama slavi stalnu nazočnost Isusa Krista u sakramentu euharistije predstavlja u tom smislu motiv i podsjetnik, čulo se u propovijedima. Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn pozvao je „da taj duh zajedništva u našoj zemlji ostane živ“.

Kardinal je na početku procesije bečkim ulicama usporedio rast siromaštva, poskupljenja, rat u Europi, demografske promjene i zabrinutost mnogih nad useljavanjem s tamnim oblacima“, koji snažno mute lijepo vrijeme“ u Europi. Austrija je tradicionalna useljenička zemlja, naglasio je Schönborn, navodeći u tom smislu i svoj osobni primjer. Mnoga područja društva, poput primjerice njege ili građevinarstva, ne bi mogla funkcionirati bez vrijednog služenja useljenika, ustvrdio je.

Isus je došao ne dijeliti nego ujediniti, naglasio je kardinal Schönborn, „dati svoj život, a ne uništiti život“. Njegovo načelo ljubavi prema bližnjemu“ i Božje ljubavi za svakoga čovjeka u ovoj zemlji, bio on kršćanin ili nevjernik ili pripadnik neke druge religije“, nalaže zauzimanje za zajedništvo. To je moguće samo otvorenošću i zahvalnošću, ali i spremnošću na žrtvu, uzajamnu pomoć i postojanje jedan za drugoga, to su temeljna držanja koja i u kontekstu sadašnjih izazova omogućuju dobru budućnost za zemlju“, poručio je bečki nadbiskup. Austrija ne smije uništiti svoje zajedništvo u svoj raznolikosti“, naglasio je.

Uoči procesije kroz središte Beča s oko 2.000 sudionika, među kojima su bili i brojni političari, kardinal Schönborn je zajedno s biskupom Moronga iz Tanzanije Lazarusom Msimbeom u katedrali svetog Stjepana slavio svečanu euharistiju.

Na jednoj od postaja, pred crkvom svetog Petra, kardinal Schönborn je rekao da on i vjernici ne nose Isusa ulicama“, nego Isus nosi vjernike, posebice one koji nose težak teret“. Zadnja postaja procesije bila je na Stephansplatzu, gdje je otpjevan Te Deum.

Tijekom procesije u Salzburgu, tamošnji nadbiskup Franz Lackner propovijedao je o četvrtoj zamolbi u Očenašu: Kruh naš svagdanji daj nam danas“. Boga se pritom ne moli samo protiv gladi u svijetu, nego prije svega za svoj nebeski kruh života“, naglasio je nadbiskup Lackner. Isus je ovozemaljski kruh uvijek promatrao zajedno s kruhom s neba, dodao je.
Salzburški nadbiskup smatra da je vjera uvijek u opasnosti da prevladaju puka zakonitost i pravila, a duhovno pritom ostane prikraćeno“. Budnost je potrebna, kako pojedinačni interesi ne bi instrumentalizirali vjeru, danas od strane čimbenika unutar i izvan Crkve. Kako bi se postigla ravnoteža između dogmatizma, doktrine i proizvoljnosti“, važno je da kršćani stavljaju naglasak, primjerice za Tijelovo. Na taj blagdan zemlja i njezini ljudi blagoslivljaju se najdragocijenijim što nam je dano“, euharistijom, podsjetio je salzburški nadbiskup.

I klagenfurtski biskup Josef Marketz povodom tijelovske procesije ukazao je na usku povezanost euharistije i bratstva. Euharistija je u stanju ozdraviti ranjeni svijet“, uključujući i izazove poput ratova u Ukrajini i Svetoj zemlji, migrantske drame, siromaštva u mnogim zemljama ili podjela kojih ima ne samo u društvu, nego i u Crkvi. Ona može pridonijeti nužnoj pojačanoj skrbi jednih za druge i vlastitim predanjem po primjeru Isusa Krista“, naglasio je biskup Marketz.
Biskup Graza Wilhelm Krautwaschl govorio je o sestrinskom stilu života“ i nužnom pomirenju. Pozvao je na veće zajedništvo u Europi, Austriji i Štajerskoj, kao i u Crkvi.

Biskup Innsbrucka Hermann Glettler naglasio je kako slavlje Tijelova predstavlja izbor za Krista“, koji se mora zrcaliti i u svagdanjim postupcima. Umjesto nasilja, želje za moći i osvete valja odabrati pomirenje, umjesto nezainteresiranosti i izrabljivanja prirode odabrati pažljiviji odnos prema njoj, umjesto ustrajanja na savršenosti odabrati prihvaćanje nesavršenosti i ljudsku potrebu za pomoći.
Željezanski biskup Egidije Živković pozvao je vjernike da budu živo svetohranište, poslano u svijet koji često zaboravlja Boga“. To se uprizoruje tijelovskom procesijom s Presvetim na ulicama i trgovima, poručio je biskup Živković tijekom procesije koju su organizirali željezanska katedralna župa, župa Željezno/Oberberg i hrvatska katolička misija.

U euharistiji primamo samog Krista, pri čemu to primanje darova treba dovesti do dara pretvorbe za nas“, naglasio je biskup Živković, dodajući kako Bog za Tijelovo poziva da budemo kruh za svijet“.
Biskup Živković opisao je euharistiju kao najvažniji znak Božje prisutnosti među nama“. Za euharistiju nema zamjene“, kao što ni Crkva nema budućnosti ako je euharistijsko slavlje nedjeljom sve praznije“, naglasio je željezanski biskup.