Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Zubik o američkim predsjedničkim izborima i pravu na život

Pittsburgh (IKA)

Pitsburški biskup David Zubik uoči predsjedničkih izbora u SAD-u uputio je pismo katolicima svoje biskupije u saveznoj državi Pennsylvania, prenosi 26. rujna Vatican News.

Premda je pobačaj glavna tema u ocjenjivanju stranačkih programa, biskup Zubik upozorava katolike da je pravo na život složenije od pobačaja – pri odlučivanju mora se misliti i na najslabije u društvu , na prava djece – rođene i nerođene, na starije osobe, na manjine, invalide, useljenike, nezaposlene… Rasizam, klimatske promjene, trgovina ljudima i smrtna kazna – sve to ugrožava prvo na život, ističe biskup u saveznoj državi koja ima važnu ulogu u američkom izbornom procesu.

Socijalni nauk Crkve u svakom od ponuđenih izbornih programa nailazi na poteškoće, napominje biskup na mrežnim stranicama Pitsburške biskupije 25. rujna, upozoravajući da ni republikanci ni demokrati ne odražavaju u potpunosti crkveni nauk pa katolici trebaju dobro razmisliti i moliti pri odlučivanju.

Biskup Zubik, kojega ovih dana obasipaju pitanjima da preporuči kojega kandidata izabrati za predsjednika, poručuje da to „nije njegova uloga”. No, primjećuje da mnogi katolici „suočeni s možda najspornijim predsjedničkim izborima u našem životu” osjećaju veliki pritisak.

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se 3. studenoga. Katolici su u  Pennsylvaniji najbrojniji. Ta je savezna država tradicionalno birala demokratskoga kandidata za predsjednika, no prije četiri godine izabrali su republikanca Donalda Trumpa, prenosi Vatican News.