Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi Srbije uputili pismo svećenicima u svezi novih mjera Kriznog stožera u borbi protiv COVID-19

Beograd (IKA)

Biskupi biskupija u Srbiji: Stanislav Hočevar SDB (nadbiskup i metropolit beogradski), Ivan Pénzes (biskup subotički), Đura Džudžar (eparh Ruskokrsturske eparhije sv. Nikole za katolike bizantskog obreda u Srbiji), Đuro Gašparović (biskup srijemski) i Martin Roos (umirovljeni biskup temišvarski i apostolski upravitelj zrenjaninski) uputili su 16. srpnja pismo katoličkim svećenicima u Srbiji. Prenosimo ga u cijelosti.

Iako ste putem medija već obaviješteni o novim preventivnim mjerama Republičkog kriznog stožera u borbi protiv pandemije, a koje se odnose na cijelu državu, i koje stupaju na snagu 17. srpnja, smatramo shodnim dati vam nekoliko uputa, kako bismo u svim našim crkvama jednako postupali i tako preduhitrili eventualne zabune i pogrešna tumačenja.

Najprije treba imati u vidu da se moramo strogo pridržavati svih propisanih mjera, koje se odnose na zatvorene prostore, a to su: obavezno nošenje maske, održavanje međusobne udaljenosti od 1,5 metra i postavljanje dezo-barijera i sredstva za dezinfekciju ruku na ulazima. Poštovanje ovih mjera obvezuje vlasnika objekta, odnosno odgovornu osobu – u našem slučaju ste to vi, svećenici – zbog čega vas pozivamo da se gore navedenog striktno pridržavate i providite da se i svi vjernici u crkvi pridržavaju svih ovih mjera.

Nadalje, prema odredbi Kriznog stožera „u svim javnim zatvorenim prostorima (…) ograničava se broj osoba koje tu mogu biti istovremeno prisutne, tako da na svaka 4 četvorna metra može biti prisutna jedna osoba. Na ulazu u objekt (…) mora biti jasno istaknuta površina i broj osoba koje mogu biti istovremeno prisutne.“ Radi poziva na osobnu odgovornost svih vjernika, neka kod ulaza u crkve, odnosno kapele, bude istaknuto upozorenje na sve gore navedene preventivne mjere, za što vam u prilogu dostavljamo primjer izgleda.

Budući da u najavi novih mjera nije jasno definirano na što se točno odnosi zabrana okupljanja na javnim mjestima za više od 10 osoba, a kako bismo otklonili svaku sumnju da se to ne odnosi na redovita bogoslužja, donosimo ovdje objašnjenje iz Odluke Vlade Republike Srbije od ranije, prema kojoj se „pod organiziranim okupljanjima na zatvorenom i otvorenom javnom prostoru naročito smatraju: proslave, glazbene, zabavne i kulturne manifestacije, politički skupovi, sportski događaji sa prisustvom publike i slična okupljanja“ (usp. „Odluka o određivanju posebnih mjera zaštite stanovništva od zarazne bolesti covid-19 na teritoriju grada Beograda“ u „Sl. glasnik“ RS, br. 98/2020). Ovo namjerno naglašavamo imajući u vidu da vlasti u pojedinim općinama traže zabranu bogoslužja s narodom, a moguće je da će isto tumačenje novih mjera zastupati i sanitarni inspektori prilikom obilaska terena. Također smo iz Patrijaršije Srpske pravoslavne Crkve dobili informaciju da kod njih „neće biti nikakvih unutarnjih restriktivnih mjera“, prema čemu zasad nema potrebe da se u našim crkvama drugačije postupa.

Draga braćo svećenici, budimo odgovorni u striktnom poštivanju propisanih mjera, te ustrajmo u molitvi da ova pošast što prije prođe, za što neka nam bude na pomoć časni zagovor blažene Djevice Marije od brda Karmela, čiji spomendan danas slavimo.