Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Indoneziji stavila na raspolaganje zdravstvene strukture

Jakarta (IKA)

U Indoneziji je najmanje 30 od ukupno 37 biskupija zbog pandemije odredilo obustavu javnih slavlja misa, kao i ostalih crkvenih aktivnosti, prenosi Vatican News 26. ožujka.

Kako je izvijestila agencija UCANews, među prvima je spomenute mjere uvela Nadbiskupija Semarang, na otoku Javi, gdje vjernici mogu pratiti prijenos mise na biskupijskom Youtube kanalu. Prvi prijenos misnoga slavlja kojim je 21. ožujka predsjedao nadbiskup Robertus Rubiyatmoko, pratilo je 100.000 vjernika.

Druga biskupija u kojoj su obustavljena javna liturgijska slavlja i crkvene aktivnosti je Ruteng na Istočnim Malim sundskim otocima. Ta je odredba stupila na snagu u subotu 21. ožujka i vrijedi zasad do 3. travnja. Prošloga se tjedna spomenuta biskupija našla u središtu polemika izazvanih ređenjem novoga biskupa Siprianusa Hormata, održanim u četvrtak, kojemu je prisustvovalo mnoštvo vjernika. Trenutačno su i tamošnji vjernici pozvani pratiti misno slavlje putem radija ili Interneta. Biskup za sada nije obustavio podjelu sakramenta bolesničkog pomazanja.

U Indoneziji nemaju svi jednostavan pristup Internetu. U Biskupiji Atambua u Zapadnom Timoru vjernike koji nisu u mogućnosti pratiti prijenos misnog slavlja potiče se na molitvu u svome domu. U međuvremenu je Crkva u Indoneziji, za potrebe izvanredne situacije, vlastima stavila na raspolaganje svoje zdravstvene djelatnike i ustanove, posebice u glavnom gradu Jakarti. Nadbiskupov tajnik o. Adi Prasojo, sastao se prošlih dana s voditeljem kriznog stožera za Covid-19 radi koordinacije pomoći.

Ključne riječi:
indonezijska crkva koronavirus