Budi dio naše mreže
Izbornik

Durbanski nadbiskup: Afrika mora pomoći sama sebi

Durban (IKA)

Novoimenovani nadbiskup južnoafričkoga Durbana Siegfried Mandla Jwara (64) pozvao je Vladu na veću samostalnost u borbi protiv Covida-19, prenosi Vatican News.

Premda pozdravlja najavljenu pomoć Europe i SAD-a, na koju su i moralno obvezane, mons. Jwara (64) smatra da Južna Afrika „treba stati na vlastite noge” i pobrinuti se za svoje građane, „inače ćemo uvijek prosjačiti pomoć”. Mnoge se afričke zemlje trenutačno nalaze u trećem i dosad najgorem valu koronavirusa. Ukupno je na tom kontinentu zaraženo 6 milijuna ljudi, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) cijepljeno ih je tek 2 posto. Južna Afrika, Ruanda i više drugih zemalja trenutačno rade na proizvodnji regionalnoga cjepiva.

Mons. Jwara u razgovoru za agenciju KNA kritizirao je i izrazitu sporost programa cijepljenja u Južnoj Africi. Istodobno je oprezno pohvalio tijek borbe protiv korupcije. Istaknuo je pritom da će biti zadovoljan tek kada se konačno obračunaju s nepotizmom, no da je dobro vidjeti da se na tom području „ipak nešto počelo događati”.

Papa Franjo imenovao je mons. Jwaru novim durbanskim nadbiskupom početkom lipnja, a u službi će 8. kolovoza naslijediti kardinala Wilfrida Foxa Napiera (80), koji je nadbiskupiju vodio od 1992. Imenovanje je mnoge iznenadilo, jer se nasljednikom kardinala Napiera smatrao nadbiskup koadjutor Abel Gabuza (65), no on je u siječnju preminuo od Covida-19.

Ključne riječi:
korona mons. Jwar