Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenski apel za mir u Južnom Sudanu

Juba (IKA)

O počinjenom će nasilju trebati Bogu položiti račun – upozorilo je Vijeće Crkvi Južnog Sudana u nedavnom priopćenju koje je objavljeno i na blogu Udruge članova biskupskih konferencija Istočne Afrike, prenosi Vatican News.

Vijeće Crkvi Južnog Sudana u priopćenju se osvrnulo na izbijanje nasilja koja su počinjena u gotovo svim saveznim državama, a posebno je osudilo veliko povećanje gubitka ljudskih života i uništavanja vlasništva koje pripada stanovništvu već osiromašenom prethodnim sukobima.

Ti ozbiljni događaji veoma rastužuju Crkve Južnoga Sudana. Iz toga proizlazi ponovni poziv na razmatranje činjenice da nas Bog gleda i smatrat će nas odgovornima za nedostatak poštovanja u odnosu prema svetosti života, ističe Vijeće i istodobno poziva na izgradnju mira, potičući Vladu da pronađe način za zaustavljanje sukoba koji su u tijeku, te da ljudi prihvate put pomirenja.

Tražimo od obnovljene prijelazne Vlade nacionalnoga jedinstva i svih skupina oporbe da učinkovito zaustave to razorno i višestruko nasilje, poručuju iz Vijeća te pozivaju stanovništvo na skladan suživot. Obraćajući se potom političkim vođama, Vijeće Crkvi im je preporučilo da budu vjerni sporazumima i deklaracijama koje su potpisali, te da osiguraju njihovu potpunu i pravovremenu provedbu. Apeliramo uime Boga na sve naše političke vođe da cijene narod više nego moć i interes svoje stranke i tražimo hitan prekid neprijateljstava i stvaranje pokrajinskih vlada, ističe se u apelu.

Vijeće je snažno pozvalo na zajedničko kajanje radi izlječenja rana prošlosti. Od naroda Južnoga Sudana tražimo da se pokaje za vlastite grijehe, da oproste jedni drugima i da se izmire s Bogom, piše u priopćenju u kojem Vijeće jamči da će ostati vjerno služenju pomirenju. Nastavit ćemo moliti i raditi za našu zemlju, jer vjerujemo da i dalje postoji nada. Nemojmo se predati!, zaključili su vjerski vođe.

Vlada prijelazna obnovljena nacionalnog jedinstva Južnoga Sudana osnovana je 22. veljače i djelomično nastavlja ono što je radila Vlada 2011. godine, kojoj je predsjedao Salva Kiir sa svojim izravnim suparnikom Riekom Macharom kao potpredsjednikom. Sukob između dvojice vođa koji se dogodio 2013. godine, izazvao je građanski rat koji je, i zbog ponovnih etničkih i plemenskih napetosti,  trajao dosta vremena.