Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi Engleske i Walesa iznijeli katoličko stajalište o cijepljenju

London (IKA)

Biskupi zaduženi u Katoličkoj biskupskoj konferenciji Engleske i Walesa (CBCEW) za područje zdravstva i života objavili su dokument u kojem su razjasnili i potvrdili stajalište o moralnim dvojbama oko cijepljenja te su potaknuli vjernike da štite najugroženije u društvu, objavio je 31. srpnja Zenit.

Biskupi Paul Mason i John Sherrington u dokumentu su istaknuli potporu Katoličke Crkve cijepljenju radi zaštite najugroženijih u društvu, posebice pogođenih imunodeficijencijom, trudnica i njihove nerođene djece.

Dok se nastavljaju istraživanja i ispitivanja u globalnoj potrazi za učinkovitim cjepivom protiv koronavirusa, dokument se također dotiče razvoja budućih cjepiva i izražava nadanje da je moguće dobiti cjepivo iz etičnih izvora.

„Crkva razlikuje sadašnje dobivanje cjepiva iz neetičnih izvora od upotrebe staničnih kultura nastalih od pobačenih fetusa 1970-ih. Ljudsko društvo često je imalo koristi od pogrešaka učinjenih u prošlosti za koje se moramo pokajati. Živimo s dobrobitima proizišlima iz vrlo upitnih medicinskih pokusa“, ustvrdili su biskupi, navodeći primjer istraživanja za dobivanje cjepiva protiv boginja. Dodali su kako, unatoč tomu što bi takvo istraživanje bilo neetično prema svim današnjim mjerilima, ne bismo uskratili spasonosno cjepivo zbog njegovoga dvojbenog povijesnog porijekla.

Biskupi su podsjetili kako je Papinska akademija za život 2017. izjavila da se „sva klinički preporučena cjepiva mogu koristiti čiste savjesti te da uporaba takvih cjepiva nije svojevrsno suučesništvo u namjernom pobačaju“.

Biskup Sherrington pozvao je 2019. državu na promicanje buduće proizvodnje cjepiva bez korištenja ljudskih stanica ili uz njihovo korištenje ako su dobivene na etičan način. Dobio je odgovor Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kako proizvođači, kada su jednako učinkovite i sigurne, pronalaze alternative korištenju ljudskih diploidnih stanica. Ipak, to nije slučaj s rubeolom, bjesnoćom ili hepatitisom A, ali je istaknuto kako se za cjepiva protiv tih bolesti neće koristiti nova tkiva fetusa. Dapače, Ministarstvo je odgovorilo kako nema saznanja da se u proizvodnji nekoga novog cjepiva koriste ljudske diploidne stanice, objavio je Zenit.