Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski biskupi traže europsku solidarnost u doba pandemije

Rim (IKA)

U razgovoru za isusovački časopis La Civilta Cattolica predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich upozorio je da bi nedostatak solidarnosti u aktualnoj krizi „mogao smrtno raniti Europu“, prenosi Kathpress 21. travnja.

COMECE upozorava na opasnost od udaljavanja od europskih vrednota u doba pandemije koronavirusa. Europska unija kao da je paralizirana, zemlje članice slijede nacionalne interese, istaknuo je kardinal Hollerich. Premda zaražene iz Italije i Francuske liječe u Njemačkoj i Luksemburgu, solidarnost trpi, napominje kardinal, upozoravajući da će se zbog toga mnogi razočarati europskim projektom.

„Europa se ne može izgraditi bez ideje Europe, bez ideala“, smatraju europski biskupi, navodeći primjer prepunjenih izbjegličkih kampova na Lesbosu i tisuće brodoloma u Sredozemlju koji su u posljednje vrijeme „zadali duboke rane europskom idealu“.

Kardinal Hollerich traži od Europske unije planove za doba nakon pandemije u kojima će se posebno voditi računa o siromašnijim europskim zemljama. „Bit će to posljednja šansa europskom projektu i od sveg srca se nadam da će sjeverne države složno provoditi projekt solidarnosti sa zemljama juga – ne ucjenama već ulaganjem svih raspoloživih snaga“, poručuje predsjednik COMECE-a.