Budi dio naše mreže
Izbornik

Filipinski biskup: Kršćanstvo nije kolonijalizam

Manila (IKA)

Crkva na Filipinima 2021. godine neće slaviti kolonijalizam, već 500 godina kršćanske vjere koju je domorodačko stanovništvo na ovim otocima dobilo kao dar, čak i preko ljudi koji nisu imali najčišće motive, poručio je potpredsjednik Filipinske biskupske konferencije biskup Pablo Virgilio David.

Odgovor je to na nedavne negativne komentare filipinskoga predsjednika Rodriga Dutertea u vezi s proslavom te značajne obljetnice. Ista kršćanska vjera koju su konkvistadori pokušali iskoristiti za ostvarivanje svojih ciljeva također je nadahnula naše revolucionare da sanjaju o slobodi i demokraciji, poručio je biskup Davìd u izjavi za agenciju AsiaNews.

Kršćanstvo je na Filipine prvi put došlo kada je portugalski moreplovac Ferdinand Magellan godine 1521. otkrio tu otočnu skupinu u Tihom oceanu, a evangelizacija arhipelaga tekla je istodobno sa španjolskom kolonizacijom koja je započela 1565. i završila 1898. godine, nakon dvije godine borbe za neovisnost. Biskup David istaknuo je, među ostalim, činjenicu da je filipinski narod i nakon završetka kolonijalne vlasti nastavio prihvaćati kršćansku vjeru, što znači da kršćanstvo nisu izjednačili s kolonijalizmom. U određenom se trenutku vjera koju su Filipinci prigrlili uspjela ukorijeniti na plodnom tlu njihove urođene duhovnosti, poručio je biskup.

Filipinska biskupska konferencija godine 2013. pokrenula je put duhovne priprave za proslavu 500. obljetnice kršćanstva u toj zemlji pod geslom „Devet godina za evangelizaciju“. Svake je godine pažnja posvećena određenoj temi, tako da su 2013. i 2014. godine razmišljali o cjelovitom vjerskom odgoju, kao i o laicima u ulozi agenata evangelizacije. Godina 2015. bila je posvećena siromašnima, dok se 2016. razmatralo o vezi euharistije i obitelji, što se podudaralo i s Međunarodnim euharistijskim kongresom održanim u Cebuu u siječnju iste godine.

Godina župe bila je 2017., dok je 2018. bila godina svećenika. Mladi su protagonisti 2019., dok će sljedeće godine filipinski biskupi razmišljati o ekumenizmu i međureligijskom dijalogu, s ciljem promicanja vrijednosti mira i sklada, posebice važnih u područjima sukobā. Konačno, 2021. godina bit će posvećena misijama „ad gentes“, kako bi se svaki vjernik osjetio potaknutim da postane misionar, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
biskup david duterte filipini