Budi dio naše mreže
Izbornik

Fotogalerija: Plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija u Poznanu

Gornji Bogićevci (IKA )

Na zasjedanju CCEE-a sudjelovali su i kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić. Za novog generalnog tajnika CCEE-a izabran je don Martin Michalíček.

Poljski grad Poznan bio je domaćin plenarnog zasjedanja CCEE-a, Vijeća europskih biskupskih konferencija na temu ‘Duh solidarnosti u Europi’. Trodnevni skup trajao je od 13. do 16. rujna i u njegovom su radu sudjelovali delegati europskih biskupskih konferencija.

 

Među njima su bili predstavnici Crkve u Hrvata potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Na otvorenju zasjedanja sudjelovao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, a biskupe je u subotu, 15. rujna, primio predsjednik Poljske Andrzej Duda. Izabrali su također novog generalnog tajnika CCEE-a.

Završna konferencija za novinare bila je u ponedjeljak u sjedištu Poljske biskupske konferencije u Varšavi.

 

 

Zaključke zasjedanja predstavili su predsjednik CCEE-a talijanski kardinal Angelo Bagnasco i potpredsjednik domaćin susreta nadbiskup Poznana mons. Stanislaw Gadecki koji je inače predsjednik Poljske biskupske konferencije.

 

Vijeće europskih biskupskih konferencija službeno je osnovano u ožujku 1971. Neposredno nakon Drugog vatikanskog sabora trinaest predsjednika europskih biskupskih konferencija odlučilo je istražiti mogućnost bolje suradnje i povezivanja između europskih biskupa i europskih biskupskih konferencija. Vijeće trenutno ima 39 članova.

 

Don Martin Michalíček novi je generalni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija i njegov petogodišnji mandat na službu stupa odmah.