Budi dio naše mreže
Izbornik

Francuska: Novim mjerama omogućen veći broj vjernika na misama

Pariz (IKA)

Prema odredbi Državnog vijeća, francusko Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je u srijedu 2. prosinca novu mjeru koja se odnosi na bogoslužje, prenijelo je Bitno.

Tri dana nakon što je najviši francuski sud naložio Vladi da preispita svoju uredbu po kojoj se na vjerskim slavljima može okupiti najviše 30 osoba, Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je novu mjeru.

Počevši od četvrtka 3. prosinca, u crkvama i ostalim bogomoljama omogućeno je da vjernici zauzmu svaku drugu klupu, ostavljajući između pojedinaca ili obitelji dva slobodna mjesta.

Prema priopćenju koje je sinoć uputio ministar Gérald Darmanin odluka je donesena da bi se „pomirile sloboda vjeroispovijesti i zdravstvene mjere“.

Nova odredba primjenjivat će se do 15. prosinca za kada je francuski predsjednik Macron odredio sljedeću fazu popuštanja restrikcija vezanih za covid-19.

Podsjetimo, francuski biskupi oštro su reagirali na raniju odluku francuskih vlasti da se broj osoba na vjerskim slavljima ograniči na 30 osoba bez obzira na veličinu objekta. „To je totalno glupa mjera koja je u suprotnosti sa zdravim razumom“, komentirao je pariški nadbiskup Michel Aupetit 25. studenog.

Komentirajući novu odredbu ministarstva unutarnjih poslova Francuska biskupska konferencija priopćila je da su nove mjere „proporcionalne kapacitetu objekata“ te ih je ocijenila kao „prihvatljive“.

„Francuska biskupska konferencija vrlo je zadovoljna što je obnovljen konstruktivan dijalog s javnim vlastima“, napisali su biskupi u svojem priopćenju, objavilo je Bitno.

Biskupi su također izrazili zadovoljstvo što se obnavlja konstruktivan dijalog s vlastima. Izrazili su i nadu da će 24. prosinca moći proslaviti veliko otajstvo vjere u crkvama, prenio je Vatican News.