Budi dio naše mreže
Izbornik

Francuski katolici započeli devetnicu

Lurd (IKA)

Nakon zatvaranja Lurda, pomoći biskup Lillea mons. Antoine Hérouard pozvao je katolike da sudjeluju u devetnici Gospi Lurdskoj od 17. do 25. ožujka i mole za oboljele koji su zaraženi koronavirusom, prenosi u srijedu 18. ožujka portal Katoličkog tjednika - nedjelja.ba.

Svetište Gospe Lurdske zatvoreno je prvi put u povijesti, kako bi se, prema odredbi francuskih vlasti, usporilo širenje “koronavirusa”.

„Prvi put u povijesti, svetište će zatvoriti svoja vrata na neko vrijeme. Molite s nama devetnicu Bezgrješnoj“, pozvao je 17. ožujka rektor svetišta mons. Olivier Ribadeau Dumas, prenosi CNA.

Uslijed mjera koje je uvečer 16. ožujka najavio francuski premijer Emmanuel Macron, u svetištu neće biti misa za javnost.

Francuska je inače treća europska zemlja koja je odredila obveznu nacionalnu karantenu kao odgovor na rastući broj slučajeva zareženih virusom COVID-19. Također, Italija i Španjolska su nametnuli zatvaranje na nacionalnoj razini, a njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis obznanili su zabranu svih religijskih službi u njihovim zemljama.

Restrikcije Francuske vlade uključuju ograničenja kretanja građanima izvan njihovih domova narednih 15 dana, za kupovinu namirnica i nužna kretanja, kao i zatvaranje svih škola, restorana, kafića i većine poduzeća.

Zamolio je sve da mole krunicu devet dana uključujući i na svetkovinu Navještenja 25. ožujka. Toga je nadnevka također obljetnica 16. Gospina ukazanja u Lurdu u kojemu se Blažene Djevica Marija predstavila Sv. Bernardici (Bernadette) Soubirous riječima: „Ja sam Bezgrješno Začeće!“

Inače, svetište Gospe Lurdske na jugu Francuske, izgrađeno je na mjestu gdje je mlada Bernadette Soubirous svjedočila Marijinim ukazanjima počevši od 11. veljače 1858. U okviru svetišta nalazi se i izvor vode za koju se govori da ima čudotvorna ljekovita svojstva.