Budi dio naše mreže
Izbornik

Franjevci odali priznanje talijanskom predsjedniku

Asiz (IKA)

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella (78) primio je nagradu “Svjetiljka mira sv. Franje” za svoje zalaganje za slobodniji, pravedniji i bratskiji svijet”.

Mirovna nagrada Franjevačkoga reda uručena je predsjedniku Mattarelli u tijeku svečanosti u Asizu u subotu 14. prosinca, a kojoj je kustos bazilike Sv. Franje istaknuo i predsjednikove zasluge na čelu Italije, obranu ustavnih prava, demokracije i dijaloga. Dodao je da Matarella može mladima biti uzor „vjerodostojne politike“, prenosi Kathpress.

Nagradom Svjetiljka mira franjevci Manje braće nagrađuju osobe zaslužne za politički angažman za mir. Nagrada se ne dodjeljuje svake godine već prema okolnostima i povezana je s titulom „veleposlanik mira u svijetu“. Među nedavnim dobitnicima su jordanski kralj Abdullah II., kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i njemačka kancelarka Angela Merkel, a prijašnjim Lech Walesa, Jaser Arafat, Mihail Gorbačov i Shimon Peres.

Nakon svečanosti u bazilici Sv. Franje predsjednik Mattarella posjetio je grob sv. Franje, susreo se s franjevcima a na programu je i božićni koncert.