Budi dio naše mreže
Izbornik

Fulda: Sjednica saveznih pastoralnih vijeća katolika drugih materinskih jezika

Fulda (IKA)

Sjednica predstavnika pastoralnih vijeća katolika drugih materinskih jezika održana je u Fuldi u Njemačkoj, u subotu 25. rujna, u organizaciji Njemačke biskupske konferencije (DBK) i Središnjeg vijeća njemačkih katolika (ZdK).

U ime DBK nazočne predstavnike drugih zemalja i jezičnih skupina pozdravio je nacionalni ravnatelj dušobrižništva za katolike drugih materinskih jezika u Njemačkoj dr. Lukas Schreiber.

Cilj sjednice je međusobna komunikacija između DBK i misija, župa i zajednica drugih naroda u Njemačkoj. Nit vodilja DBK za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika je: „Jedna Crkva od mnogih jezika i naroda“, a cilj je potaknuti zajednički radi i odgovornost vjernika laika u misijama, župama i zajednicama drugih materinskih jezika.

Na sjednicu je svoje predstavnike poslalo dvanaest stranih zajednica: filipinska, poljska, slovačka, etiopska, ukrajinska, španjolska, talijanska, hrvatska, mađarska, indijska, siro-malabarska i nigerijska.

Da bi vjernici drugih materinskih jezika pratili i doprinijeli razvoju Crkve u Njemačkoj, na sjednici u Fuldi odabrana su tri predstavnika koji će u četverogodišnjem mandatu predstavljati druge materinske jezike na sjednicama Središnjeg vijeće njemačkih katolika (ZdK): dr. Emeka Ani (Nigerija), Agnieszka Piotrowski (Poljska) i dr. Valentina Sudić (Hrvatska).

Goruća tema koja je već više od godinu dana prisutna u Crkvi u Njemačkoj je tzv. „Sinodalni put“, koji se može sažeti na četiri ključne točke: „Moć i podjela moći u Crkvi – zajedničko sudjelovanje i djelovanje u poslanju Crkve“, „Živjeti u uspješnim vezama – živjeti ljubav u seksualnosti i partnerstvu“, „Svećenički identitet danas“ i „Žene u služenju i upravljanju u Crkvi“.

I od vjernika drugih materinskih jezika, koji žive i djeluju na području Njemačke očekuje se da budu upoznati s tim temama koje zaokupljaju promišljanja Katoličke Crkve u Njemačkoj, da bi se zajedno mogao pronaći put koji će svima biti na spasenje.