Budi dio naše mreže
Izbornik

Irački patrijarh Sako uz Kurban bajram pozvao na jedinstvo

Bagdad (IKA)

Nakon samoubilačkoga atentata u Bagdadu kaldejski patrijarh kardinal Louis Raphael Sako pozvao je Iračane da zajedno oslobode zemlju od korupcije i sukoba, prenosi 20. srpnja Vatican News.

U čestitki za najveći islamski blagdan Kurban bajram, blagdan prinošenja žrtve, objavljenoj na mrežnim stranicama Kaldejskoga patrijarhata, kardinal Sako istaknuo je da je to prije etička a ne politička ili gospodarska dvojba. Teški politički, sigurnosno politički, gospodarski i zdravstveni uvjeti vrše veliki pritisak na pojedinca i uzrokuju socijalnu nestabilnost, istaknuo je poglavar Kaldejske katoličke Crkve i pozvao Iračane da sačuvaju pozitivne ljudske, nacionalne i moralne vrednote.

Uputivši na riječi iz Kurana – Onaj koji učini trun dobra – vidjet će ga, a onaj tko učini koliko trun zla, vidjet će ga – patrijarh je upozorio da postoje obje mogućnosti: ujediniti se u naporima da se zemlja iscijeli ili nastaviti borbu i otvoriti vrata zla.

Teroristi Islamske države (IS) u ponedjeljak 19. srpnja navečer izvršili su samoubilački napad u šijitskom predgrađu Bagdada u kojem je ubijeno više od 30 osoba, među njima žena i djece, a više od 60 ih je ranjeno. Bio je to najkrvaviji napad od početka godine.

Irački premijer Mustafa al-Kadhimi naložio je uhićenje mjesnoga šefa policije, a irački predsjednik Barham Salih na društvenim mrežama poručio je da „neće odustati dok ne iskorijene terorizam”.