Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Alencherry: Medicinski kisik je ljudsko pravo

Thiruvananthapuram (IKA)

Poglavar Siro-malabarske katoličke Crkve istočnoga obreda kardinal George Alencherry, predsjednik Vijeća katoličkih biskupa indijske savezne države Kerale, uputio je apel saveznim vlastima, i vlastima pojedinih indijskih država, da se kisik stavi na raspolaganje svima pogođenima koronavirusom, izvijestio je Vatican News.

Kardinal Alencherry uputio je prošlih dana apel indijskoj Vladi, i pojedinačnim indijskim državama, budući da se zemlja trenutno suočava s neviđenim nedostatkom medicinskog kisika, zbog čega umiru stotine oboljelih od koronavirusne bolesti. Važno je rješavanje pitanja dostupnosti medicinskog kisika kao temeljnog ljudskog prava te poduzimanje svih potrebnih koraka da bi kisik bio dostupan osobama u bolnicama i zdravstvenim centrima, rekao je kardinal.

Indija je počela bilježiti više od 300 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom dnevno. Medicinske ustanove u zemlji na rubu su kolapsa. Oboljeli umiru u svojem domu, jer ne mogu dobiti krevet u zdravstvenim ustanovama, a ni u bolnicama zbog nedostatka kisika. Vladine i privatne bolnice u New Delhiju i drugim državama počele su odbijati teško oboljele kojima je potreban kisik, a mediji su proširili uznemirujuće slike umirućih bolesnika u vozilima hitne pomoći ispred bolnica.

Suočavajući se s tim tragičnim scenarijem, kardinal Alencherry potvrdio je da je Vladina dužnost osigurati medicinski kisik u svim indijskim bolnicama i zdravstvenim centrima. Kardinal je potaknuo federalne i državne vlasti da medicinski kisik smatraju ljudskim pravom, budući da njegovo crno tržište i previsoke cijene imaju razoran utjecaj na najsiromašnije stanovništvo.

Kisik treba shvaćati kao hranu, odjeću i sklonište, pojasnio je. Obično govorimo o hrani, odjeći i skloništu kao temeljnim ljudskim potrebama koje bi Vlada trebala pružiti svom narodu. Sada, sa sve većim širenjem koronavirusne bolesti, život ljudi je u iznimnoj opasnosti, te je stoga velika potražnja medicinskog kisika važnoga za preživljavanje, zaključio je kardinal Alencherry, objavio je Vatican News.