Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bassetti: Migranti ne smiju biti žrtveni jarac

Rim (IKA)

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti, nadbiskup Perugie, uputio je pismo biskupima u kojemu se osvrnuo na temu „Ne radi se samo o migrantima" koju je papa Franjo izabrao za sljedeći Svjetski dan migranata i izbjeglica.

Pozvao je mjesne Crkve na kritičko razmišljanje o migracijskom fenomenu.

„Dobro znamo koliko se s tom temom, pa i u našim zajednicama, suočavamo na različit način. Naime, migracijski bi fenomen mogao postati žrtveni jarac strahova i nesigurnosti, društvenih problema koji imaju različite uzroke.“

Iz toga proizlazi potreba da se u potpunosti shvati značenje tog Dana koji će se obilježiti 29. rujna. To je događaj koji ima veliku vrijednost za sve ako, kao što Papa traži u svojoj poruci za taj Dan, shvatimo da prisutnost migranata i izbjeglica, kao i općenito ranjivih osoba, danas predstavlja poziv na oporavak nekih bitnih dimenzija našega kršćanskog života i naše humanosti. U igri nije samo uzrok migracija, ne radi se samo o njima, nego i o nama, o sadašnjosti i budućnosti ljudske obitelji. Migranti i osobito oni najranjiviji, pomažu nam čitati znakove vremena, istaknuo je kardinal Bassetti, prenosi Vatican News.

U tom duhu zajedništva, potaknuo je biskupe da sudjeluju na misi koju će papa Franjo predvoditi na Trgu Sv. Petra. To je prilika da mu budemo blizu i da mu izrazimo svoju zahvalnost za hrabrost njegovog nauka. Konkretno, ako svaka od naših mjesnih Crkvi pošalje u Rim jednu skupinu, pridonijet ćemo znaku zajedništva oko Petrova nasljednika, zaključio je kardinal Gualtiero Bassetti.

Ključne riječi:
Kardinal Bassetti migranti