Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Rosa Chavez: Migracija je ljudsko pravo

San Salvador (IKA)

Kardinal Gregorio Rosa Chavez, pomoćni biskup u San Salvadoru, kritizirao je nedavno potpisani sporazum između Gvatemale i SAD-a kao „pogrešni put“.

Sporazumom je Gvatemala dobila status „sigurne treće zemlje“ što znači da migranti u njoj mogu zatražiti azil, ali potom ga neće moći zatražiti u SAD-u, čime bi se tamo smanjio priljev migranata iz Hondurasa i El Salvadora.

Čovjek ima pravo migrirati, poručio je kardinal Rosa Chavez u razgovoru za on line izdanje lista „Diario Co Latino“ u utorak 30. srpnja. Crkva gradi mostove a ne zidove. „Moramo rušiti zidove koji ljudima priječe postizanje slobode i sreće. To je zadaća svih“, istaknuo je salvadorski kardinal, prenosi Vatican News.

Podsjetio je da su gvatemalski biskupi pozvali predsjednika Jimmyja Moralesa da ne potpisuje takav sporazum, u priopćenju pod biblijskim naslovom „Moj je otac bio aramejski lutalac“ (Pnz 26,5) te su izrazili veliku zabrinutost da će se njime dodatno otežati situacija migranata u Gvatemali. Kardinal je ipak izrazio nadu da će se poboljšati uvjeti života u zemlji kako je građani ne bi ni morali napuštati.

Na kraju priopćenja biskupi su izrazili veliku zabrinutost zbog premale transparentnosti kojom se raspravljalo o tom pitanju, budući da je od velike javne važnosti i zanimanja za čitavu zemlju, te su očitovali strah pred očitim nametanjem koje bi značilo prestanak suvereniteta i nanijelo veliku štetu gvatemalskom narodu, prenosi Vatican News.