Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zenari zahvalio Crkvi u Mađarskoj 

Damask (IKA)

Kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji, zahvalio je mađarskim biskupima i vjernicima na velikodušnoj potpori humanitarnoj inicijativi „Otvorene bolnice“ i aktivnostima Sirijskoga Caritasa, prenosi Vatican News.

U pismu upućenom Crkvi u Mađarskoj kardinal Zenari istaknuo je kako krvavi sukob, koji u Siriji već devet godina sije pustoš, smrt i beskrajne kolone izbjeglica, nažalost još uvijek nije završio. Podsjetio je i na bombaške napade i svakodnevne sukobe na sjeverozapadu te na još uvijek vrlo neizvjesnu situaciju na sjeveroistoku zemlje. Umirujućom smatra činjenicu da postoje dobrohotni i hrabri članovi društva koji, nasljedujući primjer Veronike, Šimuna Cirenca i dobrog Samaritanca, pomažu bližnjem koji se nalazi u teškoćama.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 83 posto sirijskog stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, dok je 54 posto bolnica u Siriji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zatvoreno ili samo djelomično u funkciji. To ukazuje na veliku potrebu za projektom „Otvorene bolnice“ koji je namijenjen prvenstveno siromašnim pacijentima bilo koje etničke ili religijske pripadnosti.

Više od 30.000 osoba primilo je medicinsku skrb u sklopu spomenute inicijative koju je prije dvije godine pokrenuo nuncij Zenari, a podržao, među ostalima, Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Očekuje se da će broj pacijenata do kraja treće godine dosegnuti 50.000. Osim što se njime osigurava zdravstvena skrb za najpotrebitije, projekt „Otvorene bolnice“ također pomaže u promicanju mirnoga suživota različitih vjerskih i etničkih skupina, posebice kršćana i muslimana.