Budi dio naše mreže
Izbornik

Kenijski biskupi protiv nacrta zakona o reproduktivnom zdravlju

Nairobi (IKA)

Kenijska biskupska konferencija ponovno je podigla glas protiv prijedloga zakona o reproduktivnom zdravlju kojim bi se ograničavala sloboda savjesti, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 26. rujna.

Na virtualnom sastanku članova Odbora za zdravstvo kenijskog Senata, koji se održao 21. rujna, otac Ferdinand Lugonzo, ravnatelj Ureda za kanonsko pravo Kenijske biskupske konferencije, istaknuo je da je prijedlog Vladinog zakona o reproduktivnom zdravlju neustavan i mora biti povučen. Zapravo, postavlja ozbiljna moralna pitanja koja se tiču prava na život, dostojanstva ljudske osobe, integriteta obitelji i odgoja djece.

Prijedlog zakona predstavlja nejasnu cjelinu takozvanih reproduktivnih prava koja ugrožavaju pravo na život koje je zaštićeno kenijskim Ustavom – rekao je otac Lugonzo i napomenuo – Naime, podržava legalizaciju pobačaja, planiranje obitelji, surogat majčinstvo i spolni odgoj koji uključuje rodnu teoriju. Dakle, radi se o projektu koji degradira život žene, obezvređuje svetost života, te isključuje moralna i znanstvena ustavna načela u skladu s kojima život počinje u trenutku začeća i završava prirodnom smrću.

Što se pak tiče potpomognute oplodnje koju taj prijedlog zakona podupire, u tom bi procesu tisuće embrija bilo uništeno prije nego što bi bili usađeni u maternicu žene, izazivajući pobačaj i nijekanje prava na život i ljudsko dostojanstvo – podsjetila je Kenijska biskupska konferencija i upozorila – To nije drugo nego eugenetika, to jest selektivni rast stanovništva, što je praksa koja je osuđena i zabranjena Nürnberškim procesom, te proglašena zločinom protiv čovječanstva.

Prijedlog zakona prisilio bi također sve zdravstvene djelatnike da prakticiraju dobrovoljni prekid trudnoće, ograničavajući tako Ustavom zaštićenu slobodu savjesti i kršio bi pravo koje omogućava zakonsku zaštitu obitelji u korist sadašnjih i budućih naraštaja. Zbog toga je Kenijska biskupska konferencija ponovo apelirala na Senat kako bi povukao taj zakonodavni prijedlog, izvještava hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 26. rujna.