Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolekta za Svetu zemlju: Nada za budućnost istočnih kršćana

Jeruzalem (IKA)

Nakon što je prefekt Kongregacije za Istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri potaknuo vjernike u cijelome svijetu na kolektu za Svetu zemlju, apel je uputio i njezin franjevački kustos Francesco Patton.  

Tradicionalno se naime na Veliki petak prikupljaju milodari za pomoć kršćanima u zemlji gdje se Isus rodio, živio, umro i uskrsnuo. Prikupljena sredstva glavni su izvor materijalne potpore za kršćanski život u Svetoj zemlji. Novac je namijenjen za očuvanje svetih mjesta, pomoć kršćanskoj manjini na tome području i za formaciju svećeničkih kandidata, kao i za ulaganje u obrazovanje palestinskih muslimana kako bi izgradili „zemlju u kojoj vlada uzajamno poštovanje“.

Kardinal Sandri istaknuo je kako je ovogodišnja kolekta posebno važna jer su kršćani u Svetoj zemlji izdržali dvije godine bez „topline i solidarnosti hodočasnika koji posjećuju sveta mjesta i lokalne zajednice“. Obitelji su silno patile, uglavnom zbog nedostatka posla povezanog s hodočasnicima.

I kustos Patton ističe kako su u neviđenim uvjetima posljednje dvije godine – u svetištima bez hodočasnika – franjevci Svete zemlje nastojali nastaviti svoju misiju i posebno intenzivirali svoje molitve dajući glas vapaju cijeloga čovječanstva. U župama smo nastavili slaviti mise i ostali bliski vjernicima – od župljana do migranata i izbjeglica, istaknuo je.

U školama smo nastojali odgajati u ozračju bratstva i nade; u sjemeništima i bogoslovijama rado smo dočekivali mladu braću, redovničku i laike iz cijeloga svijeta. S velikim teškoćama nastojali smo materijalno pomoći najsiromašnije zajednice – one u Betlehemu i Jeruzalemu bez hodočasnika i mogućnosti zarađivanja za život, kao i one u Libanonu slomljenom ekonomskom i političkom krizom i u Siriji koja ostaje zarobljenik rata koji čini se neće nikada prestati.

Molimo sve da ni ovoga Velikoga petka ne zaborave braću i sestre koji žive u Svetoj zemlji, pomozite nam u skladu s velikodušnošću svoga milosrdnoga srca, spominjući se Isusovih riječi da je blaženije davati nego primati, pozvao je kustos Svete zemlje.