Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolumbijski biskupi pozvali na molitvu za jedinstvo zemlje

Bogota (IKA)

Zabrinuti za budućnost zemlje, biskupi u Kolumbiji pozvali sve katoličke zajednice na molitvu u petak 7. svibnja, na prvi petak u mjesecu, dan posvećen Presvetom Srcu Isusovom. Oštro su osudili nasilje, vandalizam, agresiju, i zlouporabu sile te izrazili žalost Crkve zbog preminulih, ranjenih i bolesnih koji nisu mogli računati na zdravstvenu zaštitu radi zatvorenih i oštećenih cesta, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u petak 7. svibnja.


“Molimo za Kolumbiju, za pomirenje, mir i jedinstvo zemlje, te kako bismo tražili kraj nasilja i rješenje sukoba s kojim se zemlja danas suočava”, piše u priopćenju kolumbijskih biskupa.

Podsjetili su i na poziv pape Franje da se otvore kanali društvenog dijaloga.

U Kolumbiji se od 28. travnja održavaju prosvjedi protiv porezne reforme koju je potaknula Vlada, a potom je povukla. U gradovima diljem zemlje vlada nasilje i policijska represija, i to za vrijeme trećeg vala pandemije bolesti COVID-19 u kojem ta zemlja dnevno bilježi 14.800 slučajeva zaraze te 388 preminulih. Reporteri bez granica i Zaklada za slobodu tiska izvijestili su o napadima na novinare i fotoreportere tijekom prosvjeda, uglavnom od strane pripadnika policije.

Zajednica Papa Ivan XXIII. također zabrinuta zbog trenutnih događaja u Kolumbiji

Kolumbija prolazi kroz još jedno ključno razdoblje u svojoj povijesti. Iako su se u raznim gradovima održali mirni i nenasilni prosvjedi, nastavlja se nasilno suzbijanje prosvjeda – rekao je u razgovoru za našu radijsku postaju Marco Ramigni, dobrovoljac Operacije Colomba, nenasilnog mirovnog tijela Zajednice Papa Ivan XXIII.

Vjerujem da narod, mladi, sindikati i organizacije izlaze na ulice tražeći pravdu – dodao je Ramigni, posebno istaknuvši ulogu mladih u tim događajima. Oni su prvi osjetili potrebu za prosvjedovanjem protiv nepravde. Čak unatoč lockdownu i ograničenjima zbog bolesti COVID-19, ti su mladi ljudi osjetili potrebu za pravednijim svijetom te izlaze na ulice sa zahtjevima, prije svega na miran način.

Zajednica Papa Ivan XXIII. izrazila je također zabrinutost zbog trenutnih događaja u Kolumbiji. Nadamo se – rekao je predsjednik Giovanni Paolo Ramonda – hitnom djelovanju talijanske Vlade kako bi od Kolumbije zatražila da zaustavi sprječavanje štrajkova i prosvjeda te da zajamči prava na slobodu mirnog okupljanja kako je određeno državnim Ustavom.

Iz zajednice su podsjetili kako je u neredima među prosvjednicima ubijena 21 osoba, dvije među policijskim djelatnicima, 87 ih je nestalo, a više od 800 je ozlijeđeno. Ta je udruga u Kolumbiji, u departmanu Antiohiji, stalno prisutna od lipnja 2009. godine, kao nenasilno mirovno tijelo nazvano Operacija Colomba, objavio je hrvatski ured Vatican Newsa u petak 7. svibnja.