Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija 74. obljetnice atomskih napada na Hiroshimu i Nagasaki

Tokio (IKA)

Gradonačelnik Hiroshime Kazumi Matsui i biskup Alexis Mitsuru Shirahama, povodom 74. godišnjice atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija, pozvali na daljnji rad na miru i nuklearnom razoružanju.

Japan je u utorak obilježio 74. godišnjicu atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija tradicionalnom manifestacijom na kojoj je sudjelovalo tisuće ljudi. Katolička Crkva u Japanu više od 30 godina organizira inicijativu Ten Days For Peace (Deset dana za mir) u spomen na žrtve atomskih napada izvršenih 6. i 9. kolovoza 1945. godine.

U ovogodišnjoj poruci inicijative, nastale nakon apela za pomirenje koji je sveti Ivan Pavao II. uputio u Hiroshimi 25. veljače 1981. godine, japanski biskupi pozivaju na mir za kojeg kažu da je plod cjelovitog razvoja svih ljudi.

“Zajedno s vjernicima svoje biskupije, duboko sam zahvalan onima koji nude svoje molitve i aktivnosti za mir u svijetu, 6. i 9. kolovoza, na 74. obljetnicu atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija”, rekao je tijekom komemoracije biskup Shirahama za AsiaNews te izjavio kako osjeća da su upravo trenuci u kojima se komemoriraju žrtve napada važni trenuci za molitvu i zajednički rad na miru.

Gradonačelnik Matsui održao je mirovno obraćanje, izrazivši zabrinutost zbog porasta egocentrične politike u svijetu i pozvao vođe na stalni rad na ostvarenju svijeta bez atomskog oružja.

Danas širom svijeta vidimo da se uspinje egocentrični nacionalizam, da su napetosti pojačane međunarodnom ekskluzivnošću i rivalstvom, a nuklearno razoružanje je u zastoju”, rekao je Matsui u Spomen parku mira u Hiroshimi.

Biskup Shirahama se u svom obraćanju za AisaNews također osvrnuo na probleme na Korejskom poluotoku, nadajući se bržoj realizaciji sporazuma postignutog ove godine između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država o denuklearizaciji, prenosi Vatican News.