Budi dio naše mreže
Izbornik

Krojačice nade u borbi protiv pandemije

Rim (IKA)

U gradu Caserti u talijanskoj pokrajini Kampaniji jedna se redovnica u suradnji s nekoliko mladih žena bori protiv širenja zaraze koronavirusa, prenosi Vatican News.

Uršulinka Svetog Srca Marijina s. Rita Giaretti i štićenice „Rutine kuće“, ustanove koju je s. Rita sa susestrama osnovala 1995. godine, i u kojoj otada utočište pronalaze mlade migrantkinje, same ili s djecom, izmučene iskustvom izrabljivanja ili bijega od rata, odlučile su dati svoj doprinos borbi protiv pandemije izradom pamučnih nepropusnih zaštitnih maski koje se mogu oprati i ponovno upotrijebiti.

Godine 2004. sestra Rita je preko „Rutine kuće“ otvorila etničku krojačku radionicu „Nova nada“ („New Hope“), u sklopu koje je 2016. godine otvorena istoimena prodavaonica odjeće i modnih dodataka s afričkim motivima. Za te je djevojke radionica bila poput svjetla koje mogu slijediti. Ponovno su postale protagonistice i mogle su dati najbolje od sebe, dok su na ulici bile ropkinje, istaknula je s. Rita u razgovoru za Radio Vatikan.

Dodala je da su se štićenice zabrinule zbog aktualne pandemije i bile u strahu da bi se radionica mogla zatvoriti. Odlučile su se staviti u službu drugima te su počele izrađivati zaštitne maske. Dnevno ih proizvedu oko 400. Djevojke su motivirane i zadovoljne. U podne se redovito, na Papin poticaj, na trenutak prekine rad i izmoli Očenaš, nakon čega s njima podijelim misao pape Franje s mise iz Doma Svete Marte, koju pratim svako jutro, istaknula je uršulinka.

Papa je govorio o svećenicima i redovnicama koji nisu zaboravili da pripadaju narodu. Mi smo dio stada. Zbog toga je moje iskustvo s tim djevojkama nešto izvanredno. One su te koje mi daju hrabrost. Zajedno možemo uspjeti; kroz ovu radionicu i izradu maski one se osjećaju poput krojačica nove nade. Žele doći do mnogih ljudi kako bi im poručile da zajedno još možemo tkati nadu, zaključila je s. Rita.

Ključne riječi:
Italija korona krojačice nade maske