Budi dio naše mreže
Izbornik

Kršćani u Pakistanu zabrinuti zbog pooštrenog zakona o svetogrđu

Islamabad (IKA)

Kršćani u Pakistanu izrazili su zabrinutost zbog pooštrenja zakona o svetogrđu, donesenog bez parlamentarne rasprave, koji predviđa više kazne za uvredu rođaka proroka Muhameda.

“Naši su zahtjevi opet ignorirani”, izjavio je voditelj katoličkog “Centra za socijalnu pravdu” u Lahoreu u četvrtak, 19. siječnja za azijsku tiskovnu službu UCA News, kako prenosi KNA.

Sporni zakon iz osamdesetih godina, koji je sada dodatno pooštren, muslimani zlorabe protiv kršćana i u beznačajnim sporovima, pojasnio je.

Izmjene zakona o svetogrđu predviđaju veću kaznu za uvredu članova obitelji proroka Muhameda, koja sada iznosi deset godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od preračunato 4.100 eura.

Islamski dužnosnici pozdravili su zakonske promjene, uz tvrdnju da je bilo vrijeme za njih. “Kazna za uvredu parlamentarnog zastupnika iznosi pet godina, a kazna za uvredu svetih osoba samo tri godine. To je već samo po sebi uvreda”, navodi UCA News riječi jednog predstavnika stranke Jamaat-e-Islami.

Odvjetnik Nadeem Anthony, specijaliziran za ljudska prava, izjavio je za UCA News kako su zakonske izmjene usmjerene protiv šijita i ahmadija, dviju vjerskih manjina koje se u većinski sunitskom Pakistanu ne smatra muslimanima.

“Izmjene će potaknuti vjerski motiviranu mržnju i nasilje. Zakonodavci su se umjesto toga trebali usredotočiti na gospodarske i političke probleme s kojima se suočava zemlja”, rekao je odvjetnik Anthony.

Sunitski tvrdolinijaši traže uhićenje šijita koji sudjeluju na godišnjim procesijama u povodu blagdana Muharema, optužujući ih da vrijeđaju rođake proroka Muhameda. Šijiti se na taj blagdan prisjećaju masakra nad Muhamedovim unukom imamom Huseinom i njegovom obitelji u sedmom stoljeću. Huseinovim porazom u bitci kod Kerbele 680. godine propala su nastojanja šijita da ustoliče vlastitog predstavnika kao vrhovnog poglavara muslimana.

Zakon o svetogrđu iz osamdesetih godina, donesen pod vlašću diktarora Zije ul-Haka, predviđa smrtnu kaznu za uvredu protoka Muhameda. Pravosuđe je dosad redovito odustajalo od izvršenja smrtne kazne, ali su proteklih godina muslimanske skupine pobile desetke optuženih za svetogrđe, uglavnom kršćana.

Nakon 2021. neki optuženi kršćani iznenadno su oslobođeni optužbe, među njima i katolkinja Asia Bibi, koja je osam godina čekala na izvršenje smrtne kazne zbog svetogrđa.