Budi dio naše mreže
Izbornik

Kuba: Novi napad na župnu kuću kritičara režima

Havana (IKA)

Nepoznate osobe ponovno su 16. siječnja napale župnu kuću u mjestu Vertientes u kubanskoj provinciji Camagüey zbog svećenika Rolanda Montesa de Oca koji je kritičan prema Vladi, prenosi Vatican News pisanje mjesnih medija.

Župnu kuću ovoga su puta gađali jajima, kao što su to činili i u nekim od ranijih čestih napada, u kojima su također ostavljali poruke. Vlč. Montes de Oca na Facebook stranici poručio je da ga „takve akcije neće pokolebati” te „zbog njih nikoga ne mrzi”. Svećenik je u prošlosti više puta izjavio da mu vozilo prate kubanske sigurnosne snage.

Protekle su godine tisuće ljudi prosvjedovale protiv državne represije, krize u opskrbljivanju i zalagale se za demokratsko otvaranje jednopartijskoga sistema. Organizacije za ljudska prava izvještavale su o nasilnom obračunavanju snaga sigurnosti – u uniformi i civilu – s prosvjednicima; uhićeni su brojni novinari, umjetnici, i intelektualci, a nekima od njih prijete višegodišnje zatvorske kazne. Vlada je sredinom studenoga 2021. zabranila nove prosvjede.

Nevladina organizacija „Prisoners Defenders“ krajem protekle godine izvijestila je o oko 850 političkih zatvorenika na Kubi, što je socijalistička Vlada odlučno niječe i optužuje SAD za poticanje prosvjeda.