Budi dio naše mreže
Izbornik

Latinskoamerički biskupi traže pomoć u zaustavljanju požara

Bogota (IKA)

Suočeni s požarima u amazonskoj prašumi Vijeće latinskoameričkih biskupa (CELAM) pozvalo je u priopćenju objavljenom 24. kolovoza u Bogoti Brazil, Boliviju, Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu da poduzmu ozbiljne mjere za zaštitu „pluća svijeta“.

Izrazivši solidarnost domorodačkim narodima koji žive u požarima zahvaćenim područjima, biskupi ističu da je solidarnost i brza pomoć svjetske zajednice nužna da bi se zaustavilo pustošenje.

Još nisu poznati točni uzroci brojnih požara koji uništavaju amazonsku prašumu. Brazilski predsjednik Jair Messias Bolsonaro ovih dana za to je optužio inozemne nevladine organizacije koje time žele „narušiti njegov imidž“. To je njihova osveta što im je ukinuo financiranje, izjavio je novinarima Bolsonaro, ne pružajući dokaze za te tvrdnje, prenosi Kathpress.

Prema podacima Nacionalnoga državnoga instituta za svemirska istraživanja Inpe, šumski požari u Brazilu ove su godine u odnosu na prošlu porasli za 82 posto, a više od polovice njih je na području Amazone. Gusti oblaci povremeno zatamne i nebo nad metropolom Sao Paulo, udaljenom više od 2500 kilometara.

Papa Franjo sazvao je 15. listopada 2017. posebnu skupštinu Biskupske sinode za panamazonsko područje koja će se o temi „Amazonija – novi putevi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“ od 6. do 27. listopada održati u Vatikanu, između ostaloga i „zbog krize u kojoj se nalazi Amazonska prašuma, pluća našega planeta“.

Ključne riječi:
amazona CELAM požari