Budi dio naše mreže
Izbornik

Mađarska se priprema za Papin dolazak povodom Međunarodnog euharistijskog kongresa

Budimpešta (IKA)

U Mađarskoj su pripreme u tijeku za Međunarodni euharistijski kongres u rujnu, gdje će papa Franjo predvoditi završnu misu. Ostrogonsko-budimpeštanski nadbiskup i primas Mađarske kardinal Péter Erdő je o susretu govorio s predstavnicima Vatikana te izrazio kako je susret u Mađarskoj znak nade usred ljudske bijede. 

Kako je rekao kardinal Erdő, nadolazeći kongres u rujnu je znak života nakon pandemije. To je poručio u vremenu kada država od gotovo 10 milijuna stanovnika bilježi više od 29 tisuća smrti uslijed zaraze koronavirusom. Trenutno je Mađarska među državama s najvećim brojem preminulih zbog koronavirusne bolesti u svijetu.

Kardinal je isto tako rekao kako je o Papinom sudjelovanju na kongresu razgovarao s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Naglasio je kako su se u razgovoru usredotočili na organizaciju kongresa, koji je prošle godine odgođen zbog pandemije. Dodao je i kako je prošli tjedan mjesto održavanja kongresa u Budimpešti posjetila vatikanska delegacija.

Kongres će uključiti i misu 12. rujna na Trgu heroja u Budimpešti. Očekuje se kako će misu predvoditi papa Franjo, a organizatori su rekli i kako će na misnom slavlju biti uključen orkestar Mađarske državne opere. Kako je objasnio mađarski kardinal, Papin će posjet biti povijestan trenutak. Dodao je i da će misno slavlje, kojim će biti zaključen kongres, biti prva takva misa na kojoj nakon 20 godina prisustvuje Sveti Otac.

Papa će također za vrijeme posjeta imati i zasebne susrete s vjernicima. Generalni tajnik Mađarske biskupske konferencije Gábor Mohos rekao je kako susret predstavlja ohrabrenje za sve one koji pate zbog pandemije. “Oduševljeni smo što možemo ponovo najaviti organizaciju ovog događaja”, rekao je novinarima u Budimpešti. “Nismo se prestali nadati, unatoč pandemiji”,  rekao je generalni tajnik, koji je i sam obolio od koronavirusne bolesti. “Drago nam je što možemo organizirati susret offline i uživo”.

Očekuje se kako će na kongresu od 5. do 12. rujna sudjelovati i drugi crkveni dužnosnici i vjerski predstavnici. Među njima će biti biskupi Grkokatoličke i Istočno katoličke Crkve, kao i gosti iz Pravoslavne Crkve te židovske i protestantskih zajednica, kao i predstavnici civilnog društva, prenosi Vatican News.