Budi dio naše mreže
Izbornik

Meksički biskupi pozvali na ujedinjenje snaga u korist migranata

Ciudad de Mexico (IKA)

U Meksiku je održan susret nacionalnog tima za pastoral Meksičke biskupske konferencije, njenog generalnog tajništva i odgovornih prihvatnih centara za migrante u nekoliko biskupija u zemlji, te mreža i ustanova koje djeluju na tom području o maloljetnim migrantima bez pratnje i o reguliranju statusa migranata, prenosi Vatican News.

Susretu su prisustvovali i predstavnici nekih Vladinih tijela, kao što je Nacionalni institut za migracije, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutarnjih poslova i osobito Generalna uprava za vjerske udruge. Razmatrali su kako pomoći maloljetnim migrantima bez pratnje, zajedno s mogućnošću reguliranja i mogućeg premještaja imigranata s meksičke granice u središte zemlje. Tijekom susreta vlastima smo izrazili svoju zabrinutost u odnosu na provođenje migracijske politike u skladu sa strogim poštovanjem ljudskih prava, da se što više izbjegne kriminalizacija migranata i da mogućnosti regulacije budu ponuđene na pristupačniji i djelotvorniji način. Meksički biskupi posebnu su zabrinutost izrazili za jamstvo boljih uvjeta maloljetnika i njihovo nerazdvajanje od obitelji.

Postignuto je nekoliko osobitih dogovora. Nacionalni institut za migracije obvezao se da će izbjeglicama koji budu zatražili, dati pokretni ured za regulaciju njihova migracijskog statusa. Ured će pokusno početi s radom u veljači, u prihvatnim centrima u Tijuani, Nuevo Laredo i San Andrés Tuxtla. Osim toga, Nacionalni institut za migracije zajamčio je vlastitu zauzetost, svojim sredstvima, za olakšavanje i podupiranje migranata koji izaberu povratak u domovinu.

Meksička biskupska konferencija obećala je pak da će Nacionalnom institutu za migracije dati informacije o mreži centara za migrante koje vodi Katolička Crkva i o svojem djelovanju na tom području. Istovremeno, planirani su posjeti mjestima prihvata za migrante i izbjeglice, kao i razgovori s federalnim i mjesnim vlastima kako bi se zajednički djelovalo i pripremalo za potrebnu zaštitu maloljetnih migranata bez pratnje. Svjesni smo potrebe suradnje među ustanovama kako bismo održali migracijsku politiku u kojoj će ljudska prava, pažnja i zaštita naše braće i sestara biti od prvotne važnosti, poručili su meksički biskupi. Sljedeći susret će se održati 13. ožujka kako bi se pratilo postignute dogovore i nastavilo s njihovom provedbom.

Ključne riječi:
meksički biskupi migranti suradnja