Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Lászlo Német ponovno preuzeo vođenje Zrenjaninske biskupije

Zrenjanin (IKA)

Putem Okružnica Zrenjaninske biskupije, mons. Laszlo Nemet, SVD, obavijestio je svećenike i vjernike da je od 25. kolovoza ponovno preuzeo vođenje Zrenjaninske biskupije. 

„Zahvaljujem mons. Martinu Roosu, umirovljenom temišvarskom biskupu, zbog njegova nedavnog doprinosa radu biskupije u svojstvu apostolskog upravitelja. Njegovo se ime i dalje spominje na svakoj misi. Obavijestit ćemo vas pravovremeno o svim promjenama. Molim Božji blagoslov za vaš život i rad!“, ističe se u obavijesti iz zrenjaninskoga biskupskoga Ordinarijata koju je potpisao biskup Német.

Budući da je biskup Nemet zbog bolesti dulje vrijeme tijekom 2019. godine i proljeća 2020. bio na rehabilitaciji, papa Franjo je, preko Kongregacije za biskupe, 6. ožujka 2020. godine imenovao mons. Martina Roosa, sedamdesetosmogodišnjeg umirovljenog biskupa Temišvarske biskupije, za apostolskog upravitelja Zrenjaninske biskupije „sa svim pravima i ovlastima koje pripadaju dijecezanskom biskupu“. O tom je dekretu svećenstvo Banata obavijestio apostolski nuncij u Srbiji mons. Luciano Suriani 12. ožujka. Biskup Roos upravljao je Zrenjaninskom biskupijom u teškom vremenu izvanrednoga stanja u Srbiji uvjetovanog pandemijom (15. ožujka – 6. svibnja), te u vremenu nakon toga.

Lászlo Német rođen je u Odžacima, u Subotičkoj biskupiji, 7. rujna 1956. U red otaca verbita stupio je 7. rujna 1977. Visokoškolsko obrazovanje stekao je u Pieniężnou (Poljska), a u istom gradu0 1982. položio je doživotne redovničke zavjete. Magistrirao je na Lublinskom katoličkom sveučilištu 1983. Za svećenika je zaređen u Odžacima 1. svibnja 1983. Od 1987. do 1990. bio je sveučilišni je duhovnik na Filipinima, a godine 1994. obranio je doktorat iz dogmatike na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Između 1994. i 2000. predavao je dogmatiku u Austriji na Filozofsko-teološkoj višoj školi reda Slugu Božje riječi. Između 2000. i 2004. obnašao je službu u stalnom međunarodnom predstavništvu Svete Stolice u Beču, na bi naredne tri godine bio provincijal verbita mađarske provincije. Tajnikom Mađarske biskupske konferencije imenovan je 15. lipnja 2006., a zrenjaninskim biskupom 23. travnja 2008. Za biskupa je zaređen 5. srpnja 2008. u zrenjaninskoj katedrali. Od 13. ožujka 2016. predsjednik je Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Novom Sadu, koja obuhvaća episkopat deset katoličkih (nad)biskupija: pet u Srbiji, dvije u Sjevernoj Makedoniji, dvije u Crnoj Gori i jedne na Kosovu, a kojima upravljaju sedmorica biskupa rimskog i dvojica biskupa bizantskoga katoličkog obreda.