Budi dio naše mreže
Izbornik

Mozambički narod nestrpljivo iščekuje papu Franju

Vatikan (IKA)

Papa Franjo od 4. do 6. rujna boravi na prvoj dionici svoga apostolskoga pohoda Mozambiku, Madagaskaru i Mauricijusu.

Nakon dolaska u zračnu luku u Maputu i svečanosti dobrodošlice, programom je za 5. rujna predviđeno nekoliko događaja. Papa će najprije poći u kurtoazni posjet mozambičkom predsjedniku Filipeu Nyusiju, i susresti se s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i Diplomatskim zborom. Nakon toga je predviđen međureligijski susret s mladima, te susret s biskupima, svećenicima i redovnicima u katedrali Bezgrješnoga začeća u Maputu. U petak, 6. rujna, na programu je posjet bolnici u Zimpetu, četvrti na periferiji Maputa, a nakon toga odlazak zrakoplovom prema Madagaskaru, prenosi Vatican News.

Nakon proglašenja neovisnosti od Portugala, 1975. godine, u Mozambiku je došlo do građanskoga rata koji je trajao više od 15 godina, i u kojemu je život izgubilo na stotine tisuća ljudi, a 4 milijuna ih je izbjeglo ili bilo prognano. Pobunjenička skupina RENAMO, odnosno Mozambički nacionalni otpor, 1992. godine postala je politička stranka, te su 4. listopada te godine tadašnji mozambički predsjednik Joaquim Chissano, i tadašnji vođa RENAMO-a Afonso Dhlakama u Rimu potpisali povijesni mirovni sporazum kojim je završio 17-godišnji građanski rat. Sporazum je bio rezultat dugog pregovaračkog procesa koji je vodila Zajednica svetoga Egidija.

Između 2013. i 2016. godine mir su u Mozambiku prekinuli oružani sukobi između vojske i boraca RENAMO-a. Posebno je razdoblje nakon izborā 2014. godine obilježeno velikim napetostima i nasiljem. RENAMO je osporavala izborne rezultate, proglašavajući pobjedu u šest pokrajina. Nakon teškog pregovaračkog procesa, 7. kolovoza ove godine postignut je dogovor o pomirenju koji određuje pravila za demilitarizaciju, razoružavanje i reintegraciju boraca RENAMO-a. Tom su prigodom mozambički predsjednik Filipe Nyusi i vođa RENAMO-a Ossufo Momade, obećali da će obje strane mirno sudjelovati na predsjedničkim, parlamentarnim i pokrajinskim izborima koji će se održati 15. listopada.

Sa stajališta gospodarstva Mozambik, koji ima oko 30 milijuna stanovnika, jedna je od najsiromašnijih zemalja svijeta, koja je također snažno osjetila posljedice nedavne gospodarske krize. K tomu, 2016. godine otkriveni su veliki dugovi koje su vlasti skrivale pred međunarodnim kreditnim ustanovama, što je dovelo do povlačenja međunarodne novčane potpore i velike inflacije.

Gospodarstvo te zemlje temelji se uglavnom na zemljoradnji, ali na seoskim područjima samo 15% stanovništva ima pristup električnoj energiji. Unatoč takvim bijednim prilikama, Mozambiku ne nedostaju velike mogućnosti. Nekadašnja portugalska kolonija, naime, ima golemo energetsko bogatstvo i bogata je prirodnim izvorima. Tomu valja dodati pronalaženje 2011. godine velikih nalazišta prirodnoga plina. Za njihovo su iskorištavanje potrebna velika ulaganja zahvaljujući kojima bi, po mišljenju više stručnjaka, ta afrička zemlja, do 2025. godine mogla postati drugi opskrbljivač prirodnoga plina u svijetu. Usto, ako se u Mozambiku nadvlada zlo korupcije i siromaštva, mogao bi postati jedna od glavnih zemalja mogućega gospodarskog procvata afričkoga kontinenta.

Međutim, nakon nedavnoga otkrića nalazišta prirodnoga plina na sjeveru zemlje, ponovno su se pojavile prijetnje stabilnosti Mozambika. Na tom je prostoru, naime, posljednjih mjeseci došlo do nasilja i sukobā. Osim toga, tu zemlju muči i velika stopa nepismenosti, AIDS i ovisnost o drogi. A teški su udarac mozambičkom gospodarstvu i društvu zadali nedavni cikloni (Idai i Kenneth) u kojima je stradalo više od 600 osoba, a stotine tisuća hektara obradive zemlje potpuno je uništeno.

Katolička Crkva u Mozambiku ima više od šest milijuna krštenih, odnosno 28% stanovništva. Posebno u ruralnim područjima veliki dio stanovništva i dalje nasljeduje tradicionalne afričke kultove. Gotovo jednu petinu čine muslimani koji žive ponajviše u sjevernom i obalnom području zemlje. Kršćani su brojniji na jugu i u gradovima. Mozambička biskupska konferencija okuplja biskupe iz tri nadbiskupije metropolije i devet sufraganskih biskupija. Članica je Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) i Međuregionalne skupštine biskupa Južne Afrike (IMBISA).

Mozambički narod s velikim nestrpljenjem i radošću očekuje dolazak pape Franje koji će tu zemlju posjetiti 30 godina nakon pohoda sv. Ivana Pavla II., istaknuo je u razgovoru za Vatican News o. Jorge Augusto, odgovoran u Povjerenstvu za komunikaciju Mozambičke biskupske konferencije. Osvrnuvši se na geslo Papina posjeta, koji glasi „Nada, mir, pomirenje“, o. Jorge kazao je da je u njemu sažeta novija povijest Mozambika. Nada, zato što je riječ o narodu koji dolazi iz velikoga trpljenja. Stoga se treba podići kako bi išao naprijed. Mir, zato što smo nakon mirovnoga sporazuma iz Rima dvadeset godina živjeli u miru. Ali, nakon toga je ponovno došlo do rata. I doista, nedostajala je riječ pomirenje. Nedostajala je zato što nije došlo do istinskoga pomirenja među nama Mozambičanima. Ovo je vrlo važan povijesni trenutak za našu zemlju; u iščekivanju smo da, dolaskom Svetoga Oca, vidimo sve te tri riječi. Nema mira bez pomirenja, zaključio je o. Jorge.

Ključne riječi:
Mozambik Papa