Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Jeanbart izrazio bojazan nakon turskog sveobuhvatnog napada na sjeveroistoku Sirije

Sirija (IKA)

Nadbiskup Alepa u Siriji Jean-Clement Jeanbart izrazio je bojazan nakon vijesti, u srijedu 9. listopada, da su turske oružane snage izvršile napad na kurdske borce na sjeveroistoku Sirije.

U intervjuu za SIR news agency, nadbiskup Jean-Clement Jeanbart rekao je da se boji “pokolja i mnogih smrti nedužnih”. Reagirajući na odluku Turske o napadu na sirijsko područje koje drže kurdske snage, s ciljem stvaranja “sigurne zone” očišćene od kurdskih milicija, Jeanbart, grčko-melikitski nadbiskup u Alepu, rekao je da, iako turski predsjednik ovaj napad naziva Operacija Mirovno proljeće, to je „još jedan izvor nasilja bez kojeg smo mogli“, izvještava Vatican News.

Komentirajući izraženu namjeru turskog predsjednika Erdoğana da “spriječi stvaranje terorističkog koridora” na granici, nadbiskup Jeanbart je rekao da je to zabrinjavajuće jer će zapravo dovesti do stvaranja izvanteritorijskog džepa unutar druge nacije. “Sigurna zona” široka 40 kilometara prolazila bi duž cijele, 500 km duge, granice između Sirije i Turske.

Jeanbart je napomenuo da bi “ovo područje okupiralo jedan od dijelova Sirije koji su najbogatiji resursima, vodom, naftom, plinom i plodnom zemljom.” Također je komentirao željeni cilj Turske da prebaci oko 2 milijuna sirijskih izbjeglica koje su trenutno u Turskoj u takozvanu “sigurnu zonu”. Smatra da bi taj potez mogao dovesti do “demografskog potresa, raseljavanje Kurda iz njihovih domova i zemalja i stvaranjem uvjeta za ozbiljne unutarnje napetosti.”

Umjesto sadašnjeg vojnog rješenja, koji se riskiraju nevine žrtve, nadbiskup se nada mirnom kompromisu i dijalogu koji bi jamčio sigurnost za sve uključene strane.